main logo
896

Un moldovean a cutreierat Europa pe două roţi. Cât l-a costat călătoria

A cutreierat toată Europa pe două roţi. E vorba de un basarabean care, în plină pandemie, a pornit cu bicicleta în călătoria vieţii sale pe bătrânul continent.

Un moldovean a cutreierat Europa pe două roţi. Cât l-a costat călătoria

A parcurs peste 20.000 de kilometri şi a vizitat mai bine de 30 de state, înfruntând provocări neaşteptate, care i-au schimbat viaţa, transmite Știri.md cu referire la Tvr Moldova.

Ideea de a călători prin Europa cu bicicleta i-a venit lui Ştefan Gîncu anul trecut, de Ziua Independenţei Republicii Moldova. Aventura lui a început cu o scurtă călătorie în România.

„După ce am avut aşa o revelaţie când am ajuns la Constanţa, am zis că nu, eu vreau să merg mai departe şi să văd Grecia, pentru că aveam pe cineva acolo şi după Grecia am mers în toată Europa”, a declarat Ștefan Gîncu.

Călătoria l-a costat în jur de 5.000 de euro, dar spune că de mare ajutor i-au fost şi basarabenii stabiliţi peste hotare.

„Am primit o bunătate şi o susţinere extraordinară la acei moldoveni, atât moral, cât şi financiar şi cazare şi tot. Dacă nu erau ei, nu aş fi făcut această distanţă, zic eu, mare”, a mai spus acesta.

Călătoria nu a fost lipsită de peripeţii: a trebuit să facă faţă capriciilor vremii şi chiar a întâlnit în calea lui urşi. Dar nu acestea au fost cele mai mari provocări.

„La aşa distanţă ai pană de roţi practic de două şi chiar 3 ori pe zi. S-a stricat o roată de tot şi nu puteam să o repar şi a trebuit să merg pe jos ca să găsesc un service. Eu nu ştiam ce înseamnă travelingul pe bike, eu credeam că, na, îţi iei un rucsac şi mergi. Nu, trebuie echipament, pentru că e mai comod, nu trebuie să ai nimic în spate pentru că e greu, când mergi 10 ore. Vreau să spun că fiecare kilogram contează atunci când mergi, aici aveam mai multe sticle cu apă, dar când ai un kilogram în plus când urci un munte e foarte greu”, a spus Gîncu.

După 23.000 de kilometri parcurşi pe bicicletă prin ţările europene, Ştefan a revenit recent la Chişinău. Emoţionat şi cu memoria telefonului plină de amintiri, tânărul spune că viaţa lui s-a schimbat esenţial.

„Mă simt super entuziasmat, acest an din viaţa mea l-am trăit practic la maximum, am simţit fiecare zi, eu dormind în cort, în mijlocul naturii, pe plajă, câmpuri, în păduri, pe malul lacurilor, fiecare zi am trăit-o super fain. Şi cred că acum viaţa mea sună aşa, viaţa de la călătorie şi după călătorie”, a mai adăugat tânărul.

Despre întreaga călătorie a basarabeanului care a străbătut cu bicicleta toată Europa, aflaţi sâmbătă, în rubrica "Metamorfoze", realizată de Liuba Maxim.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării