main logo
627

Un medic din Chișinău a fost diagnosticat cu rujeolă

Un șef de secție de la un Centru al Medicilor de familie din Municipiul Chișinău a fost diagnosticat cu rujeolă.

Un medic din Chișinău a fost diagnosticat cu rujeolă

Este vorba de o femeie, internată de ieri la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Nu se știe de unde medicul a contactat boala, deoarece, spune doctorița, nu ar fi avut printre pacienți bolnavi de rujeolă. Acesta este al treilea caz confirmat de la începutul acestui an, transmite Știri.md cu referire la sanatateinfo.md.

Medicul în vârstă de 40 de ani a început să se simtă rău începând cu data de 21 ianuarie, când au apărut primele semne ale bolii - febră, dureri în gât, ochi înlăcrimați. Pe 24 ianuarie au apărut erupții slab roșii pe față, iar pe 25 ianuarie s-au extins pe tot corpul.

„Pe 26 ianuarie medicul a mers la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, unde a fost diagnosticat cu dermatită toxico-alergică, infecție respiratorie acută, fiindu-i prescris tratament la domiciliul. A doua zi aceasta s-a adresat repetat la medic pentru că avea febră 39 grade Celsius, atunci fiind suspectată la rujeolă”, a menționat pentru Sănătate INFO, epidemiologul Laura Țurcan.

Pe 29 ianuarie, femeii i-au fost preluate analize pentru depistarea virusului rujeolic, care au confirmat boala. Doctorul nu știe exact dacă a fost vaccinată sau nu, iar printre pacienți nu ar fi avut bolnavi de rujeolă.

Totuși, pe 24 decembrie, femeia s-a aflat într-o vizită la Odesa, cu toate acestea  medicii nu sunt convinși că ar fi putut contracta boala de acolo. Perioada de incubație fiind de 21 de zile. Ucraina este una dintre țările cele mai afectate de infecție, iar majoritatea cazurilor înregistrate în Moldova, provin de-acolo.

Medicul mai are acasă doi copii, care sunt vaccinați.

Potrivit Laurei Țurcan în acest moment mai este înregistrat un caz suspect de rujeolă. Este vorba de un copil de 7 ani din raionul Ceadîr-Lunga. Rezultatele de laborator vor fi cunoscute în câteva zile.

Anul trecut, în Moldova au fost înregistrate 340 de cazuri de rujeolă. În luna august fiind confirmate cele mai multe cazuri – în total 234. Focarul a pornit de la o tabără de vară neautorizată. Atunci autoritățile au instituit cod portocaliu de rujeolă.

Teritoriile afectate de rujeolă, de la 1 ianuarie 2018 până în prezent sunt Ceadâr-Lunga cu 164 de cazuri, Vulcănești cu 35 de cazuri, Drochia cu 21 de cazuri, Soroca cu 35 de cazuri, Ungheni cu 20 de cazuri, Chișinău – 18 cazuri, Taraclia -12 cazuri, Cahul – 10 cazuri, Cantemir – 10 cazuri, Ocnița – 7 cazuri, Nisporeni – 4 cazuri, Glodeni – 3 cazuri, Hâncești – 1 caz, Râșcani – 1 caz, Tiraspol – 1 caz, Bender - 1 caz.
Deși valul de rujeolă s-a diminuat, autoritățile mai mențin Codul Galben privind riscul de răspândire.

Totodată, specialiștii în sănătate publică atenționează că cea mai bună prevenție a rujeolei este Imunizarea

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării