main logo
296

Un jurnalist armean consideră că a fost expulzat ilegal din Ucraina

Jurnalistul armean şi activistul pentru drepturile omului Vahan Martirosian, consideră că a fost expulzat ilegal din regiunea Doneţk prin intermediul acţiunilor Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

Un jurnalist armean consideră că a fost expulzat ilegal din UcrainaUn jurnalist armean consideră că a fost expulzat ilegal din Ucraina

Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia Infotag, el a spus că cel mai probabil motiv al expulzării sale este activitatea sa jurnalistică în Ucraina de Est pentru o serie de publicaţii străine, transmite Știri.md.

Potrivit lui, înainte de a fi deportat, el a fost prins şi ţinut de către ofiţerii SBU în apartamente private la sfârşitul anului 2018.

"Acolo m-au bătut, eu şi familia mea am fost ameninţaţi. Apoi, pentru a scăpa de mine, pe 15 martie 2019, m-au dus la frontiera cu Transnistria şi noaptea am fost practic aruncat în această regiune, fără documente şi fără telefon mobil. Cei de la SBU presupuneau că în Transnistria voi fi arestat şi extrădat Rusiei, dar au greşit. O oră mai târziu am ajuns la Chişinău şi sunt recunoscător atât instituţiile de stat ale Moldovei, cât şi apărătorilor internaţionali ai drepturilor omului pentru ajutorul acordat. În pofida ameninţărilor SBU, deja la 25 martie, în capitala Moldovei a venit familia mea", a spus jurnalistul, menţionând că, fiind cetăţean al Armeniei, a încercat de două ori să obţină statut de refugiat politic în Ucraina.

Vahan Martirosian a remarcat că cazul arestării şi detenţiei sale ilegale este menţionat în paragraful 49 din Raportul privind Ucraina pentru 2018 al Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

„În Ucraina, pentru aceste infracţiuni au fost iniţiate două cauze penale împotriva colaboratorilor SBU. Acestea sunt gestionate de Biroul de Stat pentru Investigaţii şi Procuratura Generală a Ucrainei. Trebuie însă să înţelegem că SBU este astăzi în Ucraina o maşină de represiuni, de care se tem nu doar cetăţenii simpli, ci şi jurnaliştii. Nicio instituţie media din Ucraina nu a publicat nimic despre crimele împotriva mea şi familiei mele. Deocamdată nu mă pot întoarce în ţară. Sper că voi reuşi să-mi folosesc abilităţile de jurnalist şi activist pentru drepturile omului în Moldova", a spus el.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării