main logo
833

Un judecător român și un ex-demnitar au obținut cetățenia R. Moldova

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a acordat cetățenia Republicii Moldova judecătorului român Cristi Danileț și fostului șef al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din România, Daniel-Marius Staicu, potrivit Decretului prezidențial semnat la 11 noiembrie.

Un judecător român și un ex-demnitar au obținut cetățenia R. MoldovaColaj: știri.md

Potrivit G4Media, judecătorul Cristian Danileț de la Tribunalul Cluj, este una dintre figurile cele mai cunoscute ale mișcării reformiste din justiția din România, este o țintă pentru aripa antireformistă din CSM, transmite Știri.md.

„În luna iulie, el a fost exclus pentru a treia oară din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară, cu majoritate de voturi, pentru o presupusă exercitare a funcției cu gravă neglijență. În ultimele 8 luni, judecătorul clujean a mai fost exclus de două ori din magistratură de Secția pentru judecători a CSM, prima dată pentru că ar fi făcut de râs profesia după ce a publicat pe rețelele de socializare filmulețe în care făcea karate, tundea gardul viu sau curăța piscina, a doua oară pentru că era membru al unui ONG care ar fi făcut politică. Judecătorul a contestat în instanță deciziile de excludere, dar până la un verdict definitiv, el nu merge la instanță și nu primește salariu”, potrivit sursei citate.

Întrebat de G4Media de ce a primit cetățenia Republicii Moldova, Danileț a declarat că „am lucrat împreună cu autoritățile de la Chișinău în ultimii zece ani în calitate de consultant al Consiliului Europei și al UE pentru Republica Moldova. Din 2010 am participat la proiecte precum validarea strategiei de reformă a sistemului de justiție, modificări la legile justiției, analiza modului de funcționare a Inspecției Judiciare. În 2021 a fost ultimul proiect, în materie de răspundere disciplinară a magistraților, derulat de Consiliul Europei”.

„Nu am niciun obiectiv politic în Republica Moldova”, a adăugat Danileț.

Daniel-Marius Staicu a fost președintele Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din România în perioada 2018 – 2020. Ulterior, a revenit în Direcția Generală Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din România.

În prezent, Daniel Staicu conduce o direcție a băncii moldovenești Victoriabank, deținută de Banca Transilvania.

CV-ul integral poate fi citit pe pagina sa de Linkedin.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării