main logo
3652

Un judecător condamnat la închisoare cu executare se bucură de libertate

La aproape o lună după ce Curtea de Apel Bălți l-a condamnat pe judecătorul Valeriu Ghe­dre­u­țan la 10 ani de închisoare, într-un dosar de corupere pasivă, acesta se află încă în libertate. Asta după ce CA Bălți nu a dispus reținerea și plasarea acestuia în penitenciar.

Un judecător condamnat la închisoare cu executare se bucură de libertateJudecătorul Valeriu Ghedreuțan/Foto: Zdg.md

În dispozitivul deciziei din data de 30 aprilie se indică faptul că „termenul de executare a pedepsei penale de închisoare urmează a fi calculat din data reținerii, după epuizarea tuturor căilor ordinare de atac, cu includerea în acest termen a perioadei de reținere din 22 martie 2016, ora 15:23, până la 25 martie 2016”, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.

Pe data de 27 mai, Colegiul penal al Curții de Apel Bălți a dispus „de corectat în dispozitivul deciziei Colegiului penal al Curții de Apel Bălți din 30 aprilie 2024” acea „propoziție greșită”, fiind ulterior exclusă fraza „după epuizarea tuturor căilor ordinare de atac”. 

Instanța a mai decis că încheierea și dispozitivul deciziei Colegiului penal al Curții de Apel Bălți din 30 aprilie, privind condamnarea magistratului suspendat din funcție, urmează a fi remise Inspectoratului de Poliție Drochia pentru „executarea imediată, cu reținerea lui și transferarea în penitenciar pentru executarea pedepsei închisorii”.

Potrivit avocatului Ion Vizdoga, care l-a reprezentat pe judecător, Curtea de Apel nu ar fi avut dreptul să modifice hotărârea după pronunțare. „Cât de legal este să-ți modifici hotărârea în funcție de influența procurorului în instanța de judecată?”, s-a întrebat Vizdoga.

Știri.md amintește că un judecător din cadrul Judecătoriei Drochia a fost condamnat pe data de 26 ianuarie 2018 la șapte ani de închisoare, amendat cu 160.000 de lei şi privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice timp de 10 ani.

Magistratul a fost reţinut în primăvara anului 2016, după ce procurorul general a primit acordul Consiliului Superior al Magistraturii la efectuarea percheziţiilor domiciliului, automobilului, biroului de serviciu, percheziţiei corporale şi reţinerii respectivului judecător, anunță Procuratura Generală.

Citiți întregul articol aici.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării