main logo
1745

Un judecător blând cu criminalii, propus pentru o înaltă disctincție de stat

O judecătoare care a eliberat două persoane, care au recunoscut că au omorât un bărbat în bătaie, a fost propusă pentru a primi Ordinul „Gloria muncii”.

Judecător blând cu ucigașii, propus pentru o înaltă disctincție de stat

Într-un final magistrata Lilia Țurcan de la judecătoria Edineț nu a mai ajuns să se bucure de ordin, astfel fiind admiși de președintele Igor Dodon doar doi judecători - Nina Cernat, de la Curtea de Apel Chișinău, și Vasile Șchiopu, de la Judecătoria Ungheni.

Astfel pe 18 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să propună președintelui Republicii Moldova ca trei judecători să primească distincția de stat „Gloria muncii”. 

Și anume, era vorba despre magistrații Nina Cernat, de la Curtea de Apel Chișinău, Lilia Țurcan, de la Judecătoria Edineț și Vasile Șchiopu, de la Judecătoria Ungheni. 

Nominalizarea judecătorilor a fost făcută de către președintele CSM, Victor Micu, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md.

Chiar dacă în aceeași zi, pe 18 octombrie, la CSM a fost depusă o sesizare pe numele Lilei Țurcan, CSM a decis să nu atragă atenția asupra acestui lucru și a menținut numele acesteia în lista proprunerilor pentru „Gloria muncii”. 

Distincția urma să fie acordată în semn de recunoştinţă, pentru merite și succese deosebite în activitate şi contribuţia remarcabilă la consolidarea sistemului judecătoresc, spirit de iniţiativă și promovarea reformelor în justiţie.

Vedeți mai jos decizia CSM la sesizarea pe numele judecătoarei Lilia Țurcan:

La doar o săptămână diferență, în Decretul privind oferirea distincțiilor publicat în Monitorul Oficial s-au regăsit doar doi judecători, din cei trei propuși. Astfel Lilia Țurcan, de la Judecătoria Edineț a fost scoasă din lista celor care urmau să primească „Gloria Muncii”.

Nu știm motivele pentru care președintele Igor Dodon nu i-a oferit magistratei Lilia Țurcan Ordinul de Stat „Gloria Muncii”. Cert este faptul că pe 13 septembrie 2018, magistratul de la Edineț a examinat un dosar din care reiese că doi minori l-au omorât în bătaie pe un bărbat iar judecătoarea Țurcan i-a pedepsit pe aceștia cu un an de închisoare cu suspendare.

Mai mult decât atât, surse ale Deschide.MD spun că procurorii care au instrumentat cazul dat au demisionat din funcție imediat după ce a fost dictată sentința Liliei Țurcan, lucru care lasă de înțeles că este un dosar controversat.

Un alt caz, cu cântec, în care apare magistrata este atunci când, Lilia Țurcan, într-o ședință de doar trei minute a reziliat peste 300 de contracte ale mai multor cotași de la Drepcăuți, impunând astfel compania „Drebozaci” să achite peste 3,5 milioane de lei datorie fictivă. 

După această decizie, imediat mai mulți locuitori ai satului Drepcăuți au blocat traseul național care duce spre punctul vamal Criva - Mămăliga.

Înregistrarea audio de la ședința de judecată o puteți asculta mai jos.  

Anterior Lilia Țurcan a fost vizată și într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice privind creditele de milioane pe care judecătorii le contractează de la bănci.

„Lilia Țurcan a contractat un credit în valoare de 1,7 milioane de lei. Potrivit declarației de avere și interese pentru anul 2016, datoria trebuie întoarsă până în anul 2024. Magistrata trebuie să plătească și o dobândă de 10% anual. Așadar, Lilia Țurcan trebuie să achite suma de peste 15.500 de lei în fiecare lună, în timp ce anul trecut salariul lunar al acesteia a constituit 19.000 de lei. Anterior magistrata a declarat portalului Moldova Curată că acest credit a fost contractat pentru fiica sa, care este proprietara unui restaurant și că are de unde întoarce banii. Soțul judecătoarei, Vasile Țurcan, fost șef al Poliției Rutiere din raionul Dondușeni, a avut anul trecut un venit de 87.000 de lei, bani adunaţi din pensia de la Ministerul Afacerilor Interne, dar și din leafa de funcție lunară. Lilia Țurcan nu a explicat cum va reuși să stingă creditul de 1,7 milioane de lei", se arată în investigația CIJM.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării