main logo
901

Un fost trompetist este clopotar de trei decenii la biserica din Izbiște

Clopotar de aproape trei decenii. L-am găsit tocmai în satul Izbiște, raionul Criuleni, acolo unde nea Efim bate clopotele de peste 26 de ani.

Un fost trompetist este clopotar de trei decenii la biserica din Izbiște

Nici ele nu sunt din cele mai simple, ci aduse tocmai din Federația Rusă, în urmă cu aproape 200 de ani. Deși a pregătit deja cinci generații, elevii și-au pierdut urma, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

Dangătul clopotelor de biserică se aude în celălalt capăt de sat și prevestește fie o sărbătoare, fie un necaz. Nea Efim Vozian, clopotarul din Izbiște, aproape în fiecare zi urcă scările înguste ale bisericii, pentru a ajunge în vârful clopotniței. Acolo unde atârnă cele trei clopote, care sună de aproape două secole.

Fost cântăreț de trompetă, nea Efim spune că a descoperit pasiunea pentru clopote de 26 de ani. Acum, drumul spre biserică îl poate parcurge chiar și cu ochii închiși.

Cele trei clopote sunt unice de felul lor și au fost aduse din Rusia în 1838, pentru a completa frumusețea bisericii, construită inițial din stuf în 1778.

Nea Efim a pregătit deja cinci generații de clopotari, însă, cu timpul, aceștia și-au pierdut urma. Așa că, doritori de a-l înlocui nu prea sunt. În schimb, elevii de la școală trec des pe la părintele Victor.

Cele trei clopote cântăresc, împreună, peste 500 de kg. Pentru un sunet și mai cutremurător, preotul vrea să cumpere încă unul de la Kiev.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării