main logo
1039

Un fermier din raionul Ialoveni a reuşit să deschidă o fermă de vaci modernă

Laptele este un produs deficitar în ţara noastră, iar autorităţile încurajează antreprenorii care gestionează afaceri în acest domeniu.

Ialoveni: Un fermier a deschis o fermă de vaci modernăUn fermier din raionul Ialoveni a reuşit să deschidă o fermă de vaci modernă.

Un fermier din raionul Ialoveni a reuşit să deschidă o fermă de vaci modernă, iar zilnic produce până la şapte tone de lapte, scrie publika.md.

Toată cantitatea este vândută la întreprinderile de fabricare a produselor lactate, însă omul de afaceri intenţionează să-şi deschidă propria companie.

Anul trecut, fermierul a cumpărat în jur de 300 de vaci de rasă din Olanda, care dau zilnic câte 37 de litri de lapte. Antreprenorul a beneficiat de subvenţii din partea statului de peste un milion de lei, iar din banii obţinuţi şi-a modernizat afacerea.

„Le ştergem şi le unim şi când ele se mulg singure se deconectează".

După ce laptele este colectat, acesta ajunge direct într-o cisternă, unde se răceşte. Medicul veterinar verifică calitatea produsului, cu ajutorul echipamentelor moderne. Ulterior, informaţia este stocată în calculator.

„Are un dispozitiv electronic la gât şi se citeşte informaţia după numărul vacii. Când s-a născut, când s-a însămânţat, cantitatea de lapte pe care îl dă în fiecare zi",  a spus medicul veterinar, Ruslan Panasiuc.

Un litru de lapte este vândut, în medie, cu 5,30 lei, însă preţul poate fi mai mare dacă cantitatea de grăsimi depăşeşte 3,5 %. Administratorul spune că vacile sunt hrănite cu furaje especiale pentru a menţine înalt nivelul de productivitate.

„Pentru o vacă anual trebuie minim un hectare de pământ. Noi avem acum în jur de 300 de hectare de pământ în prelucrare", a spus administratorul Victor Colin.

Ferma a fost vizitate de către conducerea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. Responsabilii au declarat că astfel de întreprinderi le garantează consumatorilor produse lactate de calitate.

„Se conformează strict la toate exigențele atât la parametri de sănătate animalelor care este monitorizată foarte strict, cât şi la parametri calităţii laptelui, care pleacă ulterior la procesare", a spus directorul ANSA, Gheorghe Gaberi.

În Republica Moldova sunt aproximativ 70 de ferme de vaci.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării