main logo
5553

Un expert spune ce se întâmplă cu prețurile la apartamente în Chişinău

Pentru prima dată în ultimii 11 ani, preţurile la apartamente în Chişinău au demonstrat o dinamică pozitivă de creştere, de 5-7%.

Un expert spune ce se întâmplă cu prețurile la apartamente în ChişinăuFoto: știri.md

Solicitat de agenţia Infotag, directorul general al agenţiei imobiliare "NIKA-Imobil", Petru Oleinic, a menţionat că, în prima jumătate a anului 2019, preţurile pe piaţă au fost stabile", transmite Știri.md.

"În decurs de trei ani, din 2016 până în prima jumătate a anului 2019, costul unui metru pătrat de locuinţă a rămas neschimbat, în medie de 510 euro", a spus el.

Potrivit lui, în a doua jumătate a anului 2019, perioada de trei ani a preţurilor stabile s-a încheiat, iar costul locuinţei a început încet să crească.

"Preţurile la locuinţe în lei moldoveneşti au crescut mai puţin, în medie cu 5-6%, din cauza aprecierii monedei naţionale faţă de euro şi constituie aproximativ 10,6 mii lei per metru pătrat", a spus directorul agenţiei.

El a remarcat că, începând cu 2007, preţurile la bunurile imobiliare în Moldova sunt exprimate în euro, iar anterior au fost în dolari americani.

Analizând costul locuinţelor, directorul agenţiei "NIKA-Imobil2 a menţionat că, din valorile maxime ale anului 2008, preţurile în euro în 11 ani au scăzut cu 40%, iar în lei - cu 30%.

"Cea mai importantă modificare a preţului - o scădere de 2,3 ori - a avut loc în dolari americani, de la $1,4 mii în 2008 la $600 per metru pătrat în 2018, din cauza modificării raportului perechii euro-dolar", a spus el.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării