main logo
993

Un expert, sceptic în privința proiectului securității informaționale

Directorul departamentului juridic al Fundaţiei Soros-Moldova, Victor Munteanu, a remarcat importanţa adoptării unei legi privind securitatea informaţiilor, dar a criticat ideea acordării de competenţe în domeniul libertăţii de exprimare Serviciului de informaţii şi securitate (SIS).

Un expert, sceptic în privința proiectului securității informaționaleFoto: europalibera.org

Potrivit Infotag, el a vorbit despre acest lucru marţi, în cadrul unei audieri publice în parlament referitoare la proiectul de lege privind securitatea informaţiilor, transmite Știri.md.

"Câţi specialişti în domeniul libertăţii de exprimare sunt acum în SIS?! Problema găsirii unui echilibru între libertatea de opinie şi asigurarea securităţii statului este enormă şi multe minţi ale jurisprudenţei s-au luptat cu asta. Şi dacă acum există oameni în SIS care, printr-un clic pe un buton, vor stabili unde este negru şi unde este alb şi vor da instrucţiuni, vreau să-i văd", a spus expertul.

El a criticat, de asemenea, ideea de împuternici SIS cu capacitatea de a emite instrucţiuni privind blocarea surselor, pe care Serviciul le va considera drept surse de dezinformare.

SIS poate face acest lucru fără o hotărâre judecătorească. Expertul notează că proiectul nu prevede mecanisme privind responsabilitatea SIS în cazul în care greşeşte şi blochează o sursă care nu este implicată în dezinformare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării