main logo
836

Un deputat cere ședință la Parlament: Dezmățul petroliștilor continuă

Deputatul Alexandru Oleinic cere convocarea de urgență a ședinței Legislativului pentru a examina situația pe piața produselor petroliere.

Un deputat cere ședință la Parlament: Dezmățul petroliștilor continuăFoto: știri.md

Într-o postare pe o rețea de socializare, deputatul de arată indignat de dezmățul pe piața petrolieră din Republica Moldova, transmite Știri.md.

"Dezmățul pe piața petrolieră din Republica Moldova continuă. Nici recenta modificare a Legii privind piața produselor petroliere, nici atenția sporită vizavi de activitatea companiilor petroliere din partea instituției prezidențiale, a unor instituții de stat și forțe politice nu-i sperie pe principalii actori de pe piața petrolieră – începând cu luna decembrie 2020 până în prezent benzina, motorina și gazul lichefiat s-au scumpit de 9(!) ori. La acest capitol cred că suntem campioni nu doar în regiune, dar și în Europa sau chiar în lume!

Și nu trebuie să ne mirăm, deoarece după votarea modificărilor la Legea 461/2001 privind piața produselor petroliere, unde au fost stabilite noi norme generale de calculare și aplicare a prețurilor la carburanți, instituțiile regulatorii din țară prea lent se mișcă în procesul elaborării metodologiei noi, pe când unii experți înverșunați, apără înflăcărat interesele companiilor petroliere, criticând dur modificările adoptate, căutând tot felul de argumente care ar împiedica implementarea plafonării, în detrimentul liberii concurențe și interesului cetățenilor. Într-un final, acest lobbyism a făcut ca în ultimele 6 luni prețul benzinei, în Republica Moldova, să crească cu peste 5(!) lei sau circa 33%.

Cu părere de rău, situația devine și mai dificilă reieșind din situația politică din Republica Moldova. Campania electorală practic a blocat toată activitatea instituțiilor din țară.

Toți așteaptă ce va fi, cine va câștiga, prelua puterea legislativă, executivă, etc... De această stare a lucrurilor se folosesc la maxim petroliștii, prelungind dezastrul care durează mai mult de 18 luni.

Consider că în situația creată, indiferent de evoluțiile politice, atât ANRE, care trebuie în cel mai scurt timp să elaboreze o nouă metodologie, cât și Consiliul Concurenței trebuie să preia inițiativa și să intervină prompt în domeniul respectiv. În caz contrar riscăm să fim în continuare martorii unui proces de creștere continuă a prețurilor la carburanți, bazat pe interesul și placul companiilor petroliere, și sărăcirii cetățenilor.

În context, susțin inițiativa fracțiunii Platformei DA de a convoca ședința plenară a Legislativului pentru a discuta situația de pe piața petrolieră din Republica Moldova și acțiunile întreprinse de instituțiile regulatorii în această direcție", a comentat Oleinic.

Știri.md amintește că fracțiunea parlamentară a Platformei DA a cerut convocarea de urgență a ședinței Legislativului pentru a examina situația pe piața produselor petroliere.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării