main logo
420

Un depozit de deșeuri din Găgăuzia va fi ermetizat cu ajutorul Cehiei

Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a vizitat miercuri depozitul de deşeuri periculoase din apropierea satului Cişmichioi şi a luat cunoştinţă de evoluţia lucrărilor de ermetizare a acestuia.

Un depozit de deșeuri din Găgăuzia va fi ermetizat cu ajutorul Cehiei

Potrivit presei locale, ea a spus că acest obiect este o problemă nu numai pentru Găgăuzia, ci şi pentru întreg sudul Moldovei şi pentru ţările vecine, transmite Știri.md cu referire la Infotag.md.

"Construcţia va proteja localnicii de pericolul ecologic pe care îl prezintă depozitul", consideră ea.

Potrivit proiectului elaborat de agenţia cehă DEKONTA, pe întreaga suprafaţă a depozitului în care se păstrează substanţele chimice toxice aduse din toate colţurile Găgăuziei va fi construit un strat de protecţie din beton. 

Acesta nu va permite ca precipitaţiile să pătrundă în interior şi să intre în contact cu substanţele chimice îngropate. Astfel, se va exclude riscul ca substanţele periculoase să pătrundă în sol şi în apele subterane.

Costul proiectului de ermetizare a depozitului este estimat la 1,5 mil. de euro. Banii au fost alocaţi de Guvernul Cehiei. Antreprenorul-constructor este o companie din Vulcăneşti, care desfăşoară deja lucrări pregătitoare, aduce materiale de construcţie pentru a finaliza proiectul înainte de venirea iernii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării