main logo
724

Un condamnat la Tiraspol pentru critica războiului a vrut să se sinucidă

Prima persoană condamnată la Tiraspol pentru critica deschisă a Rusiei ca urmare a războiului din Ucraina ar fi încercat să se sinucidă, în seara de 25 spre 26 noiembrie 2022.

Un condamnat la Tiraspol pentru critica războiului a vrut să se sinucidăColaj: Știri.md

Despre aceasta anunță Promo-LEX, care afirmă că informația a fost confirmată ulterior din mai multe surse credibile, transmite Știri.md.

La 26 septembrie 2022, într-o ședință închisă, fără respectarea unor garanții procesuale minime, așa-numita „judecătorie a orașului Tiraspol” l-a „condamnat” pe Victor Pleșcanov la trei ani și două luni privațiune de libertate, pentru o pretinsă faptă de „incitare la extremism prin Internet”. Pleșcanov a fost condamnat la Tiraspol pentru postări critice pe rețelele sociale în adresa armatei ruse și a administrației de facto.

La 13 octombrie 2022, Pleșcanov a fost transferat în instituția privativă de libertate de tip colonie din cadrul închisorii nr. 3 din or. Tiraspol. Pentru că ar fi refuzat munca în detenție, la 23/24 noiembrie 2022, Victor Pleșcanov a fost transferat pe un termen de 15 zile în izolatorul disciplinar din cadrul închisorii, aflat la subsolul instituției. Loc de detenție în care condițiile sunt mai proaste, iar persoanele sunt deținute solitar în condiții inumane și degradante.

Nu se cunoaște care ar fi fost starea de sănătate a acestuia la moment, deoarece accesul rudelor este respins. Se cunoaște doar faptul că deținutul și-ar fi tăiat venele fiind în detenție solitară.

În contextul celor menționate și al îngrijorărilor rudelor despre situația gravă în care s-ar afla Victor Pleșcanov, Promo-LEX solicită respectuos autorităților constituționale și misiunilor diplomatice:

1. Acțiuni urgente pentru elucidarea situației medicale a lui Victor Pleșcanov și a condițiilor în care acesta este deținut;
2. Obținerea accesului necondiționat al unui medic independent;
3. Continuarea eforturilor pentru eliberarea de detenție arbitrară a lui Victor Pleșcanov;
4. Informarea opiniei publice despre măsurile luate pe acest caz.

Citește și: Prima persoană pentru critica războiului din Ucraina, condamnată la Tiraspol

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării