main logo
993

Un cetățean recunoaște că și-a vândut votul pentru 90 lei

La sfîrșit de săptămână cu Europa Liberă, Valentina Ursu și interlocutorii ei, moldoveni din Cupcini, Edineț, și activistul civic Valeriu Pașa.

Un cetățean recunoaște că și-a vândut votul pentru 90 lei

„Uniunea Europeană va fi atentă la campania electorală pentru parlamentare pe parcursul campaniei și după scrutin pentru a se asigura că întregul proces s-a desfășurat cu respectarea normelor democratice”. Aceasta este declarația șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău Peter Michalko, făcută recent la PRO TV Chișinău. Diplomatul a mai menționat că nu a remarcat progres în domeniile-cheie pentru dezvoltarea societății și îndeosebi în justiție. Pe de altă parte, autoritățile de la Chișinău spun că obiectivul integrării europene este asociat cu modernizarea politico-juridică și social-economică a Republicii Moldova, dar cetățenii vor infrastructură și servicii de calitate, locuri de muncă bine plătite și o luptă veritabilă împotriva corupției, astfel încât în fața legii toți cetățenii să fie egali. Oamenii simpli leagă implicarea lor de apropiatele alegeri, care trebuie să fie corecte și să aducă în Parlament deputați integri și responsabili. La acest sfârșit de săptămână aflăm păsul localnicilor de la nordul țării, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.

La Cupcini, Edineț, oamenii cu care am discutat își amintesc că la fiecare ciclu electoral lor li s-a spus că ei decid și după fiecare alegeri viața lor a rămas la fel. Tot mai mulți oameni intenționează să plece din țara lor lovită de sărăcie și vorbesc despre necazuri.

– „Greutățile de pe fața pământului numai îs în Moldova. Pensionarii din Cupcini au vândut frigiderele, telefoanele de masă, tot, că n-au ce mânca. Un telefonist, coleg, mie îmi spune: „Fedia, dacă vrei, pot să-ți dau cinci telefoane cu 10 lei telefonul”. – „Dar de unde le-ai luat, Serioja?” – „Pensionarul le vinde că nu are ce mânca”. – „Măi, d-apoi Guvernul...” – „Care Guvern?... Ei toți strigă. Cine, măi, Guvernul?...”

Europa Liberă: Chiar atât de mare îi gradul acesta de sărăcie?

– „Îi greu, doamnă! D-apoi nu vedeți? Este lume care-i prăpădită în ziua de azi.”

Europa Liberă: Deseori mulți îmi pun întrebarea: de ce scot din oameni mai mult oftat, necazuri și nu vedem și partea plină a paharului? Iată, pentru Dvs., care e partea plină a paharului?

– „...Nu pot să răspund, doamnă. Eu le-aș spune la toți: sănătate și lasă-i să se uite la norod, doamnă. A mea bucurie-i să-mi fie copii sănătoși și dumneata să fii sănătoasă, și soțul, și toți mai departe. Las’ să fie și ei sănătoși, dar să facă treabă. Dă Doamne să-i audă și să facă tot ceea ce cere norodul, dar ei nu fac nimic.”

Europa Liberă: Dar alegerile din 24 februarie ce vor decide?

– „Ei, alegerile, dacă am fi toți uniți, apoi am face treabă, dar nu știu...”

Europa Liberă: Dar de ce-i această dezbinare?

– „Pentru că oamenii nu se pot uni. Tot acei de sus umblă prin sate și dau câte 90 de lei, au dat la celelalte și mie mi-au dat.”

Europa Liberă: Și ați luat banii?

– „Ei, dar de ce să nu-i iau, dacă mi-i dă degeaba?”

Europa Liberă: Și ați votat pentru cel care v-au sugerat?

– „Mătincă da. Dar cât se grăiește de miliard și tot noi îl plătim, dar ei nici nu șed la închisoare, Șor sau... Aiștia-s hoți de categoria superioară, fără margine, hoți! Unul poate fură acolo un leu ceva, dar el fură miliarde și tot nu-i ajung.”

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării