main logo
326

Un bust al Regelui Ferdinand I va fi edificat în satul Varnița, Anenii Noi

Un bust al Regelui Ferdinand I va fi edificat în satul Varnița, raionul Anenii Noi, pe teritoriul aferent Școlii de Artă din localitate.

Un bust al Regelui Ferdinand I va fi edificat în satul VarnițaFoto: Stiri.md

Un proiect în acest sens a fost aprobat la ședința Guvernului, transmite Știri.md cu referire la Radiochisinau.md.

Ideea edificării acestui bust vine din anul 1935, la inițiativa Căminului Cultural „Sfântul Gheorghe” din comuna Varnița, județul Tighina, potrivit materialelor de arhivă. 

Atunci au fost prezentate două schițe ale bustului, realizate de sculptorul Alexandru Plămădeală și inginerul Gheorghe Levițchi.

Bustul Regelui Ferdinand I a fost finisat și inaugurat în anul 1939, dar o dată cu ocuparea Basarabiei de sovietici, acest bust a fost profanat, demontat și dus pe malul stâng al Nistrului, potrivit notei informative de la Guvern. 

În 1942, după eliberarea Basarabiei de către Armata Română, deși au fost făcute mai multe demersuri nu s-au aflat informații despre starea și locul aflării bustului lui Ferdinand I.

Autorii proiectului de hotărâre, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, susțin că cheltuielile pentru executarea și edificarea bustului vor fi acoperite din donații și sponsorizări.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării