main logo
718

Un bărbat din Călărași și-a înființat un muzeu în propria curte

Gospodarul bun de la poartă se cunoaşte. Asta putem spune despre Valeriu Bordei din satul Bravicea, raionul Călărași, pentru care lăzile, covețile, cântarele și râșnițele de piatră nu sunt doar obiecte vechi adunate grămadă, ci – adevărate vestigii ale istoriei.

Un bărbat din Călărași și-a înființat un muzeu în propria curte

Aflat în străinătate timp de 13 ani, dorul de casă i-a sugerat ideea înființării unui muzeu, transmite Știri.md cu referire la Orheitv.md.

„A fost ideea ca totuși cât de puțin să încep a acumula, a strânge lucruri frumoase pentru că, în caz contrar, ele se mai aruncă, se dau pe foc. Ca și educație a tinerei generații, să vadă lucrurile, să vadă ce meșteri buni au fost moșii și strămoșii noștri”, a declarat Valeriu Bordei.

Pasiunea pentru trecutul istoric al neamului nostru l-a determinat pe Valeriu să adune obiecte vechi punând temelia unui muzeu rural în propria curte, iar exponatele sunt aduse din toate colțurile Moldovei.

„Cred că în jur de la vreo mie de exemplare, poate și mai mult. Sunt foarte multe, pe toate le știu, am catalog”, spune Valeriu Bordei.

La „Muzeul lui Bordei” vin oaspeți de peste mări și țări și toți curioșii sunt mereu bineveniți. 

„Am avut vizitatori și din China, Rusia. Practic 90% nu cunosc lucrurile astea ce reprezintă, clar că ei au avut alte îndeletniciri, alte lucruri pe care nici noi nu le cunoaștem”.

Toate exponatele muzeului sunt îngrijite cu dragoste, sunt reparate și întreținute cu multă responsabilitate iar unele, chiar și acum îi amintesc cu drag de copilărie.

„Patefonul acesta, el cântă, clar că nu mai cântă așa cum trebuie dar are după 70 de ani, și vrem nu vrem cântă cât de puțin”, spune meșterul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării