main logo
4357

Un angajat al Ambasadei R. Moldova la Moscova, acuzat de găgăuzi. Motivul

Mai mulți moldoveni de etnie găgăuză au expediat o scrisoare în adresa Ministerului Afacerilor Externe al R. Moldova (MAE) în care susțin că un angajat al Ambasadei R. Moldova în Federația Rusă distribuie „în mod deliberat” pe rețelele de socializare „informații provocatoare pentru naționalitățile care trăiesc în Rusia, provocând discordia interetnică armeano-azeră”, dar și „informații care umilesc onoarea și demnitatea reprezentanților etniei găgăuze”.

Un angajat al Ambasadei Moldovei la Moscova, acuzat de găgăuzi. MotivulImagine simbol

În scrisoarea colectivă, expediată și Ziarului de Gardă, aceștia cer Ministerului să se autosesizeze și solicită lui Victor Ionesii, care de fapt este administrator-șofer în cadrul Ambasadei R. Moldova în Rusia și nu „diplomat” așa cum este prezentat în scrisoare, să-și ceară scuze publice, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.

„(…) Frații noștri din diaspora azeră s-au adresat reprezentanților diasporei noastre cu rugămintea de a ajuta și identifica reprezentantul diasporei moldovenești din Rusia, care în mod deliberat difuzează pe rețelele de socializare și în grupurile de comunicare cu caracter provocator în rândul naționalităților care trăiesc în Rusia, provocând discordia interetnică armeano-azeră, utilizatorul de Facebook „Victor Ionesii”.

După cum s-a dovedit, este vorba de un diplomat moldovean care lucrează în cadrul Ambasadei R. Moldova în Rusia. Mai mult decât atât, acesta diseminează nu doar informații ale extremistului din Armenia… ci și informații care umilesc onoarea și demnitatea reprezentanților etniei găgăuze – afirmând că „găgăuzii au ceva rupt în ADN-ul lor” și făcând aluzie directă la inferioritatea etnică a găgăuzilor. O astfel de poziție a oficialului este pur și simplu inacceptabilă și dăunează relațiilor interetnice (…). Cerem ca acest diplomat să posteze scuze pe pagina sa”, se spune în scrisoare.

De asemenea, aceștia au expediat două capturi foto din care pot fi văzute postările distribuite de Victor Ionesii.

Solicitați de Ziarul de Gardă, reprezentanții MAE au spus că au primit o asemenea sesizare și că aceasta urmează a fi examinată.

Totodată, în urma publicării acestui articol, Victor Ionesii a venit cu o reacție pentru Știri.md prin care dezminte informațiile de mai sus.

“Așa zisa scrisoare deschisă la care face referire “Ziarul de Gardă” este o scrisoare anonimă, creată și lansată în spațiul public de către Alexandru Pavliuc, reprezentantul SIS la Moscova, persoană apropiată de Dodon, cu scop de a discredita persoana mea. 

De mai mult timp Pavliuc se ocupă cu activități ilegale de discreditare și șantaj a diplomaților moldoveni la Moscova, prin intermediul Telegram canalelor anonime și conturi false pe rețele de socializare. Referitor la crimele lui Pavliuc societatea a fost informată de mai multe persoane publice și de către ofițeri SIS. Inclusiv eu personal și alți diplomați din cadrul MAE am sesizat organele procuraturii referitor la crimele lui Pavliuc în cadrul Ambasadei la Moscova. 

Anume din acest considerent, Pavliuc înțelegând că va răspunde penal, pe parcursul anului curent a inițiat o amplă campanie de discreditare a mea, cu scop de a aduce în locul meu în funcție diplomatică complici de-ai săi”, a menționat Victor Ionesii pentru Știri.md. 


Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării