main logo
791

Un an de la moartea lui Andrei Braguța: 20 de inculpați, un proces greu de gestionat și opinie publică, revoltată

La 26 august 2017, în Penitenciarul nr.16 „Pruncul”, a decedat tânărul Andrei Braguța, care era deținut preventiv pentru violenţa nepericuloasă la adresa poliţiştilor.

Un an de la moartea lui Braguța. Avocat: Proces greu de gestionat

Cazul a fost mediatizat intens, iar opinia publică s-a revoltat față de tratamentul la care sunt supuse persoanele din închisori, relatează Știri.md cu referire la unimedia.info.

Dosarul deschis pe decesul lui Andrei Braguța este încă în desfășurare, iar potrivit avocaților, acesta este "un proces greu de gestionat", întrucât este vorba despre circa 20 inculpați și tot atâția avocați.

13 poliţişti ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău sunt acuzaţi de comiterea tratamentului inuman în privinţa lui Andrei Braguța. 

Și cazul a trei 3 inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi a 4 deţinuţi care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Braguţa, a fost deferit justiției.

După ce fusese maltratat de cei 4 codeţinuti, a doua zi, Andrei Braguța a fost plasat într-o celulă de unul singur, unde, timp de aproximativ o săptămână (17 – 23 august 2017), a fost deţinut în condiţii ce nu corespund standardelor de deţinere a persoanelor, transmite Procuratura Generală.

Deţinerea în condiţii nocive a victimei a provocat îmbolnăvirea cu bronhopneumonie bilaterală purulentă, maladie care, potrivit raportului de expertiză medico-legală, a condus direct la survenirea decesului lui Andrei Braguța.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, inculpaţii riscă de la 3 până la 8 ani închisoare sau amendă de la 67500 lei pînă la 80 mii lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii de la 5 la 10 ani.

După ce tragedia lui Andrei Brăguță a fost relatată pe larg în mass-media, reprezentanți ai Ministerului Justiției și Administrației Penitenciarelor au ieșit într-o conferință de presă în care au anunțat demararea unor anchete de serviciu și au dat asigurări că toți cei vinovați vor fi sancționați potrivit legii. 

UNIMEDIA amintește că Andrei Braguţa a fost reţinut pe 15 august 2017 pentru violenţa nepericuloasă la viaţa şi sănătatea poliţiştilor, iar pe 26 august 2017, tânărul a decedat în Penitenciarul nr.16 „Pruncul”. 

Tânărul a fost reținut pentru că a depășit viteza legală pe traseul Bălți - Sărăteni, circulând cu 110 km/h. La cerințele legale de a opri, a ignorat solicitarea, continuând deplasarea pe contrasens, informa și IGP.

Potrivit avocaților pe caz, din momentul reținerii lui Andrei Baguța, tatăl lui nu a fost contactat de nici un medic și nu a fost informat de starea reținutului. Rudele au acuzat oamenii legii că l-ar fi bătut pe Andrei braguța și astfel a survenit decesul. 

Până acum, investigațiile inițiate de Procuratura Generală au arătat că Braguța a fost bătut de patru deținuți, cu care se afla în cameră. Mai mult, bărbatul ar fi fost bătut cu acordul gardienilor, care, potrivit procurorilor, nu au întreprins nimic.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării