main logo
353

Un an de la expulzarea cetățenilor turci. Apelul Amnesty International

La un an de la expulzarea profesorilor turci și familiilor lor de pe teritoriul Republicii Moldova, organizația Internațională Amnesty International a făcut un apel public către autoritățile din țară.

Un an de la expulzarea cetățenilor turci. Apelul Amnesty International

Organizația solicită autorităților să identifice responsabilii de acest abuz și să-i tragă la răspundere, transmite Știri.md.

"Constatăm că la un an de la îndepărtarea ilegală de pe teritoriul țării a profesorilor turci, autoritățile încă nu au oferit răspunsuri la o serie de întrebări referitoare la identitatea persoanelor responsabile și a tuturor celor implicați în acest proces, au întârziat să ia act de decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO) pe cazul respectiv și au omis să ia măsurile necesare pentru reabilitarea profesorilor turci și a familiilor lor", se arată în comunicatul Amnesty International.

Organizația cere ca autoritățile să acționeze neîntârziat și cu eficiență maximă pentru ca:

- Să cerceteze efectiv și să stabilească identitatea tuturor persoanelor implicate în procesul îndepărtării ilegale, precum și a celor care au luat deciziile în mod arbitrar sau au admis comiterea abuzurilor;

- Să tragă la răspundere toate persoanele responsabile de abuzurile respective în cadrul unui proces penal;

- Să asigure repararea drepturilor persoanelor îndepărtate ilegal și a familiilor acestora;

- Să formuleze solicitările necesare la adresa autorităților turce, pentru ca acestea din urmă să asigure, în baza deciziei CtEDO, dreptul la un proces echitabil și dreptul la libertatea și siguranța persoanei, în conformitate cu standardele de drept internaționale.

Amintim că astăzi se împlinește un an de la expulzarea celor 7 cetățeni turci, profesori ai Liceului Teoretic „Orizont” din Capitală.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării