main logo
1617

Un an de la explozia de pe bulevardul Moscova: Ce își amintesc oamenii

La un an de la explozia care a distrus un bloc de pe bulevardul Moscova, oamenii își amintesc și acum despre tragedie cu lacrimi și groază.

Un an de la explozia de pe bulevardul Moscova: Ce își amintesc oamenii

Deși au revenit în apartamente, unii locatari spun că autoritățile i-au cam dat uitării, iar controale au fost doar în primele luni, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md

Vor să mai afle răspunsuri despre siguranța blocului, dar și cine le va reamenaja curtea distrusă. În unele apartamente și acum au loc lucrări de reparație. Deocamdată, reprezentanții preturii de sector nu au fost de găsit la telefon.

Pe Ludmila Goncear și acum o podidesc lacrimile când își amintește de noaptea deflagrației. Apartamentul ei se află chiar lângă cel în care a avut loc explozia.

„De pe canapea am văzut că pe bulevardul Moscova merg mașini. Acesta a fost primul șoc. Era un munte de pietre”, spune Liudmila Gonciar.

Cât timp locuința sa era reparată de autorități, femeia a locuit la o vecină.

„Mi-a înmânat cheia de la apartamentul său. Cât timp ați locuit la ea? O lună. De polițist am fost aruncată în scară, pentru ca să nu vin să-mi văd apartamentul a doua zi. Am pierdut aur, am pierdut calculatorul, telefonul”, povestește femeia.

Deși autoritățile au ajuns la capătul reparației, femeia spune că mai are multe de făcut. Lângă ușa ei am zărit materiale de construcție.

„N-a venit nimeni. Verificări n-au fost… Am multe de spus”, spune Liudmila Gonciar.

Tot de la ea, am aflat că în apartamentul unde s-a produs explozia nu locuiește nimeni. Și o altă femeie care locuiește în acest bloc de 30 de ani spune că a depășit cu greu frica revenirii, însă acum nu mai vrea să-și părăsească locuința.

„Ei nu mi-au spus că au stricat ușa. Când am revenit acasă, am început iarăși a plânge. Toți voiau să mă ia de aici, dar am spus că nu mă duc nicăieri din casă”, declară Mila Șmegun.

Femeia nici măcar nu bănuia că cineva din bloc se folosea de gaz, deși legea interzice acest lucru. Acum, vrea să fie sigură că locatarii nu vor mai apela la această metodă de încălzire, dar spune că, pe parcursul anului, autoritățile i-au dat uitării.

„Nu s-au interesat ce, cum. Vedeți, prin jurul casei e dezordine”, spune femeia.

Și un alt bărbat, care tot locuiește în acest bloc, susține că inspecțiile autorităților au durat doar primele trei luni după tragedie.

„A fost o comisie după explozie. Pe parcursul anului nu am auzit”.

Pretorul sectorului Râșcani ne-a declarat că este într-o ședință și nu poate vorbi. Tragedia a avut loc în noaptea dintre 6 și 7 octombrie. 

5 persoane au decedat, inclusiv un copil. Explozia s-a produs din cauza unei scurgeri de gaze de la aragaz. Cauza penală, inițiată de procurori, a fost încetată deoarece proprietara apartamentului unde a avut loc explozia a decedat. 

Primăria Chișinău a alocat atunci 10 milioane de lei pentru lichidarea consecințelor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării