main logo
5934

Ultimul tun: 200 de milioane de lei, scoase într-o zi. Legătura cu Andronachi

Săptămâna trecută, „Cutia Neagră Plus” a dezvăluit informații despre ultimul tun dat de Vlad Plahotniuc și Ilan Șor înainte de a fugi din R. Moldova.

Ultimul tun: 200 milioane lei, scoase într-o zi. Legătura cu AndronachiFoto: știri.md

Aproape 300 de milioane de lei au fost sustrase din două companii de asigurări prin împrumuturi fictive și procurări de active. Astăzi vă arătăm cum doar într-o singură zi au mai fost sustrase alte 200 de milioane de lei. De această dată, ținta a fost Moldovagaz și o companie de leasing. În ambele cazuri, urmele duc și spre controversatul politician Vladimir Andronachi, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

12 aprilie 2019. După mai bine de o lună de negocieri pentru crearea unei majorități parlamentare, liderul informal al Partidului Socialiștilor, tot el președinte al republicii, Igor Dodon, iese într-o conferință de presă și anunță decizia Consiliului republican al partidului: PSRM este gata să formeze o coaliție de guvernare doar cu blocul ACUM. Dacă nu – anticipate!

În aceeași zi, directorul întreprinderii Moldovatransgaz, companie-fiică a Moldovagaz, Andrei Damașcan, și directorul Victoria Leasing, Valeriu Gîrbu, încheie un contract de împrumut de 100 de milioane de lei, cam cât este fondul salarial al companiei de transport al gazelor pentru un an întreg! Firma de leasing aparține oficial familiei deputatului de pe atunci al PD, Vladimir Andronachi. 

Compania își asumă față de Moldovatransgaz să returneze împrumutul în cel mult o lună. Contractul de împrumut al celor 100 de milioane de lei, la o rată a dobânzii de 7%, conține doar două pagini și nu face nicio referire la gaj sau o altă formă de garantare a împrumutului. 

Documentul ajuns în posesia Cutiei Negre nu face trimitere la temeiul acordării împrumutului și scopul pentru care urmează a fi cheltuite cele 100 de milioane de lei. Banii au fost dați în baza încrederii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării