main logo
407

Ucraina îl acuză pe Putin că repetă scenariul din Transnistria

MAE al Ucrainei a calificat eliberarea pașapoartelor rusești pentru locuitorii din Donbass drept o repetare a scenariului din Transnistria.

Ucraina îl acuză pe Putin că repetă scenariul din Transnistria

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei şi-a exprimat un protest ferm în legătură cu decretul preşedintelui rus Vladimir Putin de a simplifica procedura de obţinere a cetăţeniei ruse pentru locuitorii anumitor raioane din regiunile Doneţk şi Lugansk şi a solicitat Consiliului de Securitate al ONU să condamne această decizie a Kremlinului, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

În declaraţia corespunzătoare a MAE, acest document este numit drept unul "meschin din punct de vedere juridic, care nu va schimba apartenenţa locuitorilor din teritoriile din Donbass ocupate de Rusia la cetăţenia ucraineană".

Viceministrul de Externe al Ucrainei, Serghei Kisliţa, a calificat decretul preşedintelui rus drept o "repetare a scenariilor din Transnistria, Osetia de Sud şi Abhazia".

"Decretul lui Putin privind eliberarea paşapoartelor FR în baza "hârtiuţelor" anumitor raioane din regiunile Doneţk şi Lugansk înseamnă repetarea scenariilor din Transnistria, Osetia de Sud şi Abhazia. 

Aceasta este o acţiune planificată, o provocare nu numai pentru Kiev, ci şi pentru Berlin, Paris, Bruxelles şi Washington", a scris Kisliţa pe Twitter, exprimându-şi opinia că "astfel de acţiuni ale agresorului trebuie contracarate imediat".

Pe 24 aprilie, Putin a semnat un decret privind procedura simplificată de obţinere a cetăţeniei Federaţiei Ruse pentru locuitorii din Doneţk şi Lugansk "din considerente umanitare".

În autoproclamata RMN, în ultimii ani, numărul deţinătorilor de cetăţenie rusă s-a dublat şi în prezent depăşeşte 200 mii de persoane, ceea ce reprezintă aproape jumătate din populaţie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării