main logo
26354

Ucraina, deconectată de la energie: Livrările în Moldova au fost restabilite

Deconectări de energie electrică în Ucraina în urma unui bombardament masiv al rușilor. Energia a fost deconectată și în mai multe localități din Moldova. Ulterior, Moldelectrica a anunțat că livrările au fost restabilite.

Ucraina, deconectată de la energie: Livrările în Moldova, restabiliteFoto: Imagine simbol

UPDATE 18:40: Moldelectrica anunță că în majoritatea localităților a fost restabilită livrarea de energie electrică, transmite Știri.md.

"Agresiunea rusă împotriva Ucrainei afectează direct și țara noastră. Riscurile de deconectări a energiei electrice rămân înalte. Orice bombardament al Rusiei împotriva centralelor electrice ucrainene poate să ducă la repetarea situației de azi. Vă îndemnăm să economisim în continuare și rămânem solidari", a notat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, pe o rețea de socializare.

Știrea inițială

Primarul Kievului anunță că încep deconectările de avarie în toată Ucraina. Întrucât Republica Moldova folosește energia electrică de balansare cu Ucraina, sunt posibile deconectări în anumite regiuni și în țara noastră.

Totodată, cetățenii din mai multe localități ale țării anunță că nu au curent electric. Despre probleme au sesizat locuitorii din Hâncești, Leova, Ialoveni, Călărași și Ungheni. Parțial și Chișinău a rămas fără curent.

Mai mult, Agora scrie că energia electrică din România spre Republica Moldova care vine prin rețeaua Isaccea - Vulcănești a fost întrerupt. Indicatorul arată 0. Motivul rămâne încă necunoscut.

De asemenea, Regia Transport Electric Chișinău (RTEC) a anunțat despre pană de curent din partea furnizorului de energie pe strada Ion Creangă și Vasile Lupu.

Troleibuzele au fost redirecționate după cum urmează:

- Rutele nr. 1, 21 și 22 - circulă pâna la strada Parcul Alunelul;

- Rutele nr. 3 și 4 - sunt redirecționate pe străzile adiacente.

Câteva unități de transport au staționat. Ulterior, problema a fost rezolvată, însă troleibuzele atestă întârzieri de până la 35 minute.

Premier Energy informează că la ora 16:37 s-a produs o deconectare avariată în sistemul de transport opera de IS Moldelectrica, fiind afectat un număr mare de consumatori.

"Rugăm consumatorii să manifeste înțelegere, acestea fiind în afara ariei de gestiune a operatorului sistemului de distribuție, asigurându-i că depunem toate eforturile pentru menținerea alimentării continue cu energie electrice. Vă mulțumim anticipat pentru înțelegere", comunică distribuitorul.

Cu un mesaj a venit și președintele raionului Glodeni, Ion Cojocari: "Stimați cetățeni! Vă rog să păstrați calmul, lumină nu-i, din informațiile pe care le dețin la moment, aproape în toată țara. Sunt probleme la rețeaua de transport prin care energia electrică ajunge în țară la noi. Vă rog să vă pregătiți de sine stătător pentru a trece cu bine peste situația creată. Cum am informații suplimentare vă informez!".

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării