main logo
1565

Trucul genial care menține zacusca proaspătă luni întregi

Zacusca este unul dintre deliciile toamnei pentru care multe gospodine se întrec în rețete care mai de care și mai gustoase. La fel de importantă precum prepararea este și păstrarea acesteia cât mai mult timp, iar un simplu truc ajută în acest sens. Mai mult decât atât, metoda oferă și un plus de savoare.

Trucul genial care menține zacusca proaspătă luni întregiFoto: Shutterstock

Cu ardei capia, ceapă, morcovi, vinete, roșii, dar și alte ingrediente proaspete, zacusca este un preparat îndrăgit de mulți români, indiferent de vârstă. Aromele autentice fac din fiecare înghițitură un adevărat răsfăț al papilelor gustative, motiv pentru care multe gospodine își doresc să se bucure o perioadă cât mai lungă de timp de borcanele pregătite minuțios, transmite Știri.md cu referire la click.ro.

Realizarea acestui preparat tradițional implică ore întregi de muncă - de la spălarea și tocarea ingredientelor, până la fierberea lor la foc mic timp de multe ore. Drept urmare, ar fi păcat ca borcanele cu zacuscă, pregătite cu atâta grijă, să se altereze!

Din fericire, există un truc simplu și eficient care ajută zacusca să se păstreze, fără să-și piardă calitățile! În plus, metoda adaugă și un plus de aromă preparatului.

Uleiul, secretul care păstrează zacusca proaspătă  

Trucul genial care va ajuta zacusca să se păstreze mult timp, chiar pentru întreaga iarnă, este acoperirea preparatului cu un strat subțire de ulei, potrivit CSID. Deși uleiul se adaugă și la început, în oala în care se prepară zacusca, este recomandat ca, la final, fiecare borcan să fie acoperit cu un strat suplimentar. Ce rol are uleiul?

Ei bine, acesta formează o barieră protectoare împotriva aerului și a microorganismelor, iar astfel previne oxidarea legumelor și apariția mucegaiului, mai precizează sursa. Prin urmare, zacusca își va menține prospețimea timp de 6-12 luni, la fel și culoarea, indiferent de rețeta pe care ai folosit-o. Un alt avantaj pe care uleiul îl aduce este gustul mai bogat și aromat.

Tot ce trebuie să faci, este să adaugi 1–2 lingurițe de ulei cu gust neutru (de preferat de floarea-soarelui sau de rapiță) peste zacusca fierbinte din borcane, cât să formeze un strat subțire, apoi să nivelezi suprafața cu o lingură. După aceea, închide bine recipientele și sterilizează-le! 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării