main logo
660

Trenurile retro din Moldova: Care e starea lor și ce spun responsabilii

Știrile precum că un tren de pe o rută internă a ars nu mai uimesc pe nimeni în R. Moldova. În ultimul timp, numărul incendiilor de locomotive devine tot mai mare.

Trenurile retro din Moldova: Care e starea lor și ce spun responsabilii

Și asta pentru că toate trenurile utilizate acum pentru transportarea pasagerilor sunt depășite de timp, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

Au cel puțin câte 30 de ani, iar ultimele reparații capitale au fost făcute prin 2006. Responsabilii doar strâng din umeri – bani pentru procurarea trenurilor noi nu sunt.

Trenurile de pe ruta Chișinău-Ungheni pot provoca nostalgie celor care au trăit în perioada sovietică. Din anii 1980, când au fost procurate, condițiile au rămas practic identice.

Cei care vor dori să exploreze orașul Ungheni, vor fi nevoiți să stea circa trei ore în gălăgia făcută de tren, pe aceste scaune de lemn și fără aer condiționat, în pofida temperaturilor de vară. 

Scaunele însă sunt deja jerpelite, podeaua scârțâie, iar în interiorul ferestrelor s-a dezvoltat deja propria floră și faună. Sunt probleme și la capitolul tehnic.

Schema electrică, toate firele electrice, ele au tendința de a se defecta și fac scurtcircuit. Termenul lor de exploatare e de 20 de ani. Este depășit dacă au 32, 33 de ani.

ALEXEI CHITOROAGA, VICEDIRECTOR ADJUNCT SERVICIUL INGINERI: „Nu-i lumină în primul rând. Mergem în picioare. Ne urcăm la Sipoteni și până la Chișinău mergem în picioare. Ne ducem la lucru, dar după aici mai stăm în picioare.”

„Lumea e multă și nu încape. Și e frig. Vine iarna și e frig la geamuri.

Dacă totul e vechi, trenurile nu-s noi și condițiile sunt ca pe vremuri.”

Sistemul de ventilare este deja mult prea vechi pentru a face față. Administrația se plânge că scade și numărul pasagerilor. 

Dacă în 2008 erau transportați lunar peste 465 de mii de pasageri, atunci anul trecut cifra a fost de trei ori mai mică – doar 139 de mii de oameni. A scăzut și numărul trenurilor. De la 16, la cinci în prezent.

ALEXEI CHITOROAGA VICEDIRECTOR ADJUNCT SERVICIUL INGINERI: „Din 2001, Estonia le-a scos din circulație, din 2008 Lituania, din 2013 din Rusia și doar câteva în Ucraina dacă au rămas.”

Și din punct de vedere ecologic trenurile nu fac față cerințelor moderne. Emisiile de CO2 se ridică la 70 de grame per pasager, adică de două ori mai mult decât în cazul celor electrice. În schimb trenurile care circulă în afara țării arată ca la carte.

Pasagerii care circulă spre Ungheni probabil îi invidiază mult pe cei care merg la Odessa. În locul băncilor de lemn, aici sunt fotolii confortabile, iar dacă vă plictisiți de priveliștea din fereastră, puteți privi televizorul.

ALEXEI CHITOROAGA VICEDIRECTOR ADJUNCT SERVICIUL INGINERI: „La moment cred că nu sunt resurse, dar ar fi bine să fie procurate și trenuri noi pentru pasageri.”

În total, întreținerea trenurilor costă 8,5 milioane de lei anual. În pofida stării lor, „Calea Ferată” are grijă ca trenurile care circulă prin țară să reziste încă mult timp înainte. Pentru asta, periodic vagoanele și locomotivele sunt trimise la reparație.

Chiar și așa, interiorul amintește mai mult de stilul retro decât de modernizare. După reparație, o comisie de experți din Ucraina a stabilit recent că acest tren, de exemplu, va mai putea fi exploatat încă cel puțin 17 ani. Și asta pentru că bani pentru trenuri noi nu sunt.

IVAN DRAGNI, VICEPRIM-DIRECTOR CFM: „În interiorul țării deocamdată nu se preconizează. 00:43-00:45 Nu, nu avem posibilitate.”

Asta chiar dacă numărul incendiilor în trenuri a crescut în ultimul timp. De la începutul anului au fost înregistrate cel puțin trei astfel de accidente. 

Ultimul a avut loc acum o săptămână, când o locomotivă de pe traseul Bălți-Ungheni a luat foc în raionul Fălești. Toți cei 33 de pasageri au fost evacuați. 

Potrivit Biroului Național de Statistică, în primele șase luni ale anului curent, transportul feroviar de pasageri a scăzut cu 15,7 la sută față de perioada similară a anului trecut.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării