main logo
1585

Trei persoane au ajuns la spital cu arsuri: Precizările IGSU

Trei persoane din Republica Moldova au suferit arsuri pe suprafața corpului în urma exploatării buteliilor de gaz în locuință. Acestea au fost transportate de urgență la spital.

Trei persoane au ajuns la spital cu arsuri: Precizările IGSUImagine simbol

Potrivit IGSU, primul caz a fost înregistrat în dimineața zilei de 31 martie, în jurul orei 04:20, într-o locuință din satul Cajba, raionul Glodeni, transmite Știri.md

Într-o locuință a izbucnit un incendiu care ar fi fost provocat de o deflagrație produsă în urma scurgerii de gaz de la o butelie conectată la aragaz. La fața locului a fost îndreptat un echipaj de salvatori și pompieri, care au reușit localizarea arderii la ora 04:48 și lichidarea completă la ora 06:40.

În urma incendiului, proprietara, o femeie în vârstă de 84 de ani, s-a ales cu arsuri de gradul I în regiunea capului și membrului superior drept. Bătrâna a fost preluată de medici și transportată la spitalul raional pentru îngrijiri medicale de rigoare. Totodată, focul a distrus mai multe bunuri materiale din interiorului casei de locuit, dar și parțial acoperișul acesteia.

Al doilea caz a fost înregistrat tot la 31 martie, în jurul orei 17:39, într-o gospodărie din satul Hârtopul Mare, raionul Criuleni. S-a stabilit că în urma unei explozii de la o butelie de gaz a izbucnit un incendiu, iar în consecință două femei în vârstă de 90 și 57 de ani au suferit arsuri de gradul I-II-III pe suprafața corpului. Persoanele au fost transportate de urgență la Spitalul clinic de traumatologie și ortopedie din municipiul Chișinău. La moment, starea acestora este gravă stabilă.

În timpul intervenției, angajații IGSU au evacuat două butelii de gaz din interiorul șopronului afectat de incendiu cu suprafața de 16 metri pătrați. Pompierii au reușit lichidarea flăcărilor la ora 19:43. În urma incendiului a fost distrus în totalitate șopronul, dar și parțial acoperișul casei de locuit.

Toate circumstanțele producerii incendiilor urmează a fi stabilite de specialiști.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență avertizează cetățenii că exploatarea buteliilor cu gaz propan în locuințe este periculoasă. Specialiștii îndeamnă oamenii să evite exploatarea și încărcarea buteliilor. Totodată, se interzice utilizarea buteliilor și furtunurilor defecte. În cazul în care persoanele optează pentru folosirea acestora, este indicată poziționarea buteliilor în cutii metalice în afara încăperilor la o distanță minimă de cinci metri de la intrarea în locuință. Mai mult, buteliile de rezervă trebuie să fie păstrate doar în aer liber departe de încăperi.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează repetat, prin difuzarea unui spot social, că utilizarea cu încălcări a buteliilor de gaz poate provoca consecințe devastatoare.

Foto: IGSU

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării