main logo
1754

Trei operatori economici au primit diplome din partea Serviciului Vamal

În contextul Zilei profesionale a funcționarului vamal și în semn de apreciere a parteneriatului vamă-business, conducerea Serviciului Vamal a decernat diplome de mulțumire primilor trei operatori economici pentru eforturile și contribuția adusă în implementarea noului sistem computerizat de tranzit, implicare și promovare a reformelor de facilitare a comerțului.

Trei operatori economici au primit diplome din partea Serviciului VamalFoto: Customs.gov.md

Potrivit Serviciului Vamal, implementarea acestui sistem de tranzit de model european la nivel național reprezintă debutul unei reforme de infrastructură informațională, pe care Serviciul Vamal a reușit să o implementeze cu succes în parteneriat cu operatorii economici care s-au conformat benevol și au migrat în noul sistem computerizat de tranzit, transmite Știri.md

În mesajul adresat, directorul Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, a subliniat rolul important al dialogului și al interacțiunii continue cu mediul de afaceri, pentru edificarea unei relații de cooperare bazate pe încredere, în beneficiul comun.  

„Serviciul Vamal va continua să implementeze instrumente moderne de facilitare a comerțului pentru a încuraja dezvoltarea businessului. Totodată, reconfirmăm întreaga deschidere pentru mediul de afaceri care desfășoară activitatea în mod responsabil și onest, achită integral taxe și impozite la bugetul de stat, care mai apoi sunt redirecționate pentru achitarea salariilor, prestațiilor sociale și dezvoltarea economiei în ansamblu”, a menționat directorul Serviciului Vamal, Alexandru Iacub.

Serviciul Vamal a lansat la 1 iulie 2024 noul sistem computerizat de tranzit, iar operatorii economici care efectuează operațiuni de tranzit au o perioadă de tranziție de trei luni din această dată pentru a migra, în mod voluntar, din sistemul ASYCUDA World în NCTS5-MD. În acest context, Serviciul Vamal îndeamnă și încurajează toți operatorii economici, titulari ai regimului de tranzit, să inițieze acțiunile în vederea migrării în noul sistem, pentru a putea realiza în continuare operațiuni de tranzit.

Va urma conexiunea sistemului de tranzit național la Rețeaua Comună de Comunicații a Comisiei Europene, ceea ce va constitui un pas semnificativ în integrarea vamală europeană a Republicii Moldova, fiind prima aliniere la sistemele informaționale transeuropene.

Foto: Customs.gov.md

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării