main logo
1168

Trei moldovence au făcut voluntariat în unul dintre cele mai sărace locuri din lume

În loc de mare și plajă, trei tinere din Chișinău au ales să-și petreacă vacanța în unul dintre cele mai sărace locuri din lume. Acestea au mers în Africa pentru a face voluntariat.

Vacanță printre africani: Trei moldovence au făcut voluntariat în AfricaFoto: captură video

Timp de o lună s-au aflat într-un centru pentru copii, unde i-au învățat să scrie și să citească. Experiența a fost plină de momente frumoase, dar și periculoase, au povestit fetele, transmite Știri.md cu referire la protv.md

Georgeta și Ana, două tinere profesoare și Rut, care a absolvit în acest an liceul, au ales să-și petreacă vacanța deloc obișnuit. Destinația le-a fost tocmai continentul african. Spun că nu le-a luat mult timp ca să ia decizia. 

Georgeta Moise: Deodată în mintea mea s-a creat o aventură pe care aș putea s-o trăiesc.

Ana Golea: Mereu am iubit oamenii negri, vroiam să-i văd real și să văd dacă pot să-i ajut.

Fetele au fost voluntare la un centru din orașul Nacala, frecventat zilnic de peste 200 de copii. I-au învățat să citească, să scrie, le-au povestit despre bunele maniere și chiar regulile elementare de igienă. 

Ana Golea: Nu au documente, nu au nimic, nici măcar nu știu ziua în care s-au născut, câți ani au. Aveau o vârstă mare, dar practic începeam cu cerculețe și bețișoare.

Pentru Georgeta și Ana nu a fost prima experiență de acest fel. Și anul trecut au ales să facă voluntariat în Africa. În schimb, Rut spune că a rămas șocată de cele văzute și nu și-a putut imagina vreodată că unii oameni trăiesc în asemenea condiții. 

Mâncarea este un lux pentru acești copii, spun tinerele. Așa cum unii au până la 15 frați și surori, iar alții sunt fără părinți, de cele mai dese ori, singurul lucru la care se gândesc este să găsească hrană. 

Ana Golea: Majoritatea veneau la școală doar pentru dejun, un terci, fără nimic.

În afară de scopul nobil, experiența în Africa este de-a dreptul periculoasă. De multe ori, tinerele erau la un pas de moarte. Puteau ușor să se îmbolnăvească cu maladii grave, cum ar fi malaria, iar zonele în care se aflau erau atacate de hoți, care omorau oameni pentru a le lua bunurile. 

Totuși, cele trei fete spun că au avut parte și de momente frumoase în care au descoperit cultura africană. Au avut ocazia, de exemplu, să participe la o nuntă.

Georgeta Moisei: La nunta lui, el a spus, nu știm câte persoane o să fie pe toți îi invităm, dacă mergeau pe strada: Veniți și voi.

Rut Moisei: Mereu căutau să stea lângă tine, să te pipăie, să te cuprindă, părul drept și lung pentru ei era un șoc, wow păr. 

Georgeta Moisei: Copii mici de un anișor, m-am apropiat de ei și au început să plângă pentru că prima dată văd oameni albi și se tem.

Ceea ce au văzut în Africa le-a marcat pe viață, iar Georgeta, Ana și Rut spun că la întoarcere au reușit să vadă viața cu alți ochi. 

Rut Moisei: Să învăț la noi pedagogie, să merg încolo, ca să-i ajutăm pe ei.

Georgeta Moisei: Sunt oameni care învestesc și noi tot putem să investim să oferim ce avem mai bun.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării