main logo
2320

Transportatorii anunță încheierea protestelor: Sperăm că vom fi auziți

APOTA comunică că astăzi, 28 februarie, a recepționat un mesaj din partea reprezentanților Parlamentului prin care sunt îndemnată să prezinte propuneri de modificare a Codului transporturilor rutiere. Acestea urmează a fi prezentate pe numele președintelui Parlamentului Igor Grosu și președintelui Comisiei Economie, buget, finanțe Radu Marian.

Transportatorii anunță încheierea protestelor: Sperăm că vom fi auzițiFoto: Știri.md/Arhivă

„Din mesaj reiese că propunerile noastre inițial vor fi analizate pe platforma Parlamentului, după care vom fi anunțați despre pașii următori”, susține președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa, transmite Știri.md. 

Așadar, potrivit lui Oleg Alexa, mesajul recepționat astăzi, 28 februarie, a fost discutat de către transportatori. Totuși, el spune că transportatorii s-au așteptat la un mesaj mai clar și mai ferm, „cel puțin că principiile din legislația europeană vor fi implementate necondiționat”. 

„Siguranța rutieră, protecția mediului, implementarea principiului accesului liber și universal la serviciile de transport public, neadmiterea excesului și a deficitului de curse etc. trebuie să fie puse la baza noilor reglementări ce urmează a fi adoptate de Parlament”, se arată în declarație. 

Potrivit opiniei majorității transportatorilor, săptămâna viitoare va fi prezentat proiectul de modificare a Codului transporturilor rutiere. În acest sens, transportatorii își exprimă speranța că intenția conducerii Parlamentului este una serioasă și ei vor fi auziți. 

Iar pentru a demonstra că au fost și sunt deschiși pentru un dialog constructiv și urmăresc doar scopul de a obține modificări legislative în spiritul legislației domeniului transporturilor din Uniunea Europeană, transportatorii anunță că mâine, 29 februarie, vor ieși la muncă și vor efectua rutele regulate. 

„Afirmăm că acest protest putea fi ușor de evitat, dacă o discuție reală privind legislația în domeniul transporturilor începea mai devreme”, mai susțin reprezentanții APOTA. 

Totodată, ei afirmă că cerința privind adaptarea legislației din domeniul transporturilor la cea europeană și excluderea din legislația națională a tuturor prevederilor antieuropene, a celor care promovează scheme și interese de grup rămâne valabilă și fermă.

„De aceea ne exprimăm speranța că cel puțin la acest subiect nu vom fi nevoiți, în curând, să reînnoim protestele. Vom face publice proiectul de modificare a CTR pe care îl vom depune la Parlament, și vom face publice toate acțiunile legate de acest proiect, inclusiv a eventualelor ședințe, consultări publice etc.”, au conchis reprezentanții APOTA, în frunte cu președintele Asociației, Oleg Alexa. 

Știri.md amintește că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a menționat că a avut mai multe discuții cu transportatorii din Republica Moldova. Potrivit oficialului, pe data de 27 februarie, majoritatea transportatorilor au fost la muncă.

„Prieteni, mulțumesc tuturor șoferilor și operatorilor de transport rutier care au ieșit azi la muncă și au asigurat oamenii cu transport”, a scris Andrei Spînu.

Reamintim că Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) informează că în perioada 27-29 februarie curent vor fi sistate rutele regulate raionale și interraionale, în semn de protest.

„Este inacceptabil ca transportatorii să își suspende activitatea, chiar și pentru trei zile”, susține ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu. Mai mult, oficialul spune că cei care nu vor ieși la traseu riscă să fie sancționați.

De asemenea, ieri, 27 februarie, transportatorii din UTA Găgăuzia au anunțat că sunt gata să se alăture protestului.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării