main logo
866

Traian Vasilcău a lansat nouă volume de opere

Traian Vasilcău, poet, scriitor, eseist, traducător, după o muncă de aproape cinci ani, a lansat nouă volume de opere intitulate „Inscripții pe etern”.

Traian Vasilcău a lansat nouă volume de opere

Evenimentul a avut loc marți, 22 mai, în incinta Bibliotecii Naționale, în cadrul unui spectacol intitulat „Literă din Dumnezeu”, la care au participat scriitori, interpreți, artiști plastici, rudele și prietenii autorului, transmite IPN.

Volumele cuprind tot ceea ce a scris Traian Vasilcău până în 2016. În volumele I-VII au fost incluse poezii, eseuri, aforisme, traduceri, pamflete, texte pentru cântece etc. În volumul VIII se regăsesc creațiile scrise dea lungul timpului, dar au rămas nepublicate. Volumul IX conține cronici, recenzii, aprecieri, referințe, poezii dedicate autorului, șarje și crochiuri semnate de artiști plastici români.

În cadrul ceremoniei de lansare, Traian Vasilcău a comparat apariţia celor nouă volume cu nouă ceruri şi nouă universuri lirice. Tot el a mai spus că evenimentul a fost unul foarte dorit de el şi că se bucură de faptul că şi cititorii au aşteptat apariţia volumelor, drept argument fiind sala plină de spectatori în momentul lansării.

Academicianul Mihai Cimpoi a menţionat faptul că lansarea celor nouă volume este un eveniment editorial deosebit în lumea literaturii din Republica Moldova. Despre Traian Vasilcău, Mihai Cimpoi a spus că este un bun publicist, scrie de toate cu o deosebită uşurinţă, preferă formele clasice ale literaturii şi nu se aventurează să experimenteze. Potrivit lui Mihai Cimpoi, în scrierile sale Traian Vasilcău vorbeşte despre problemele cotidiene, pentru care este foarte apreciat.

Autorul prefeţelor celor nouă volume, profesorul universitar Dragoş Vicol, a spus că lansarea cărţilor este o sărbătoare a sufletului. Potrivit lui Dragoş Vicol, creaţiile lui Traian Vasilcău transformă cititorul fără ca acesta să conştientizeze că ceva se întâmplă cu el. Totodată, poeziile lui Traian Vasilcău sunt ca nişte rugăciuni care, o dată citindu-le, scapi cu uşurinţă de rutina zilnică. „Traian Vasilcău face parte din tabăra acelora care se uită la literatură de sus în jos”, a spus Dragoş Vicol.

Traian Vasilcău este un poet, scriitor, eseist, traducător, libretist, autor de texte pentru cântece de limba română din Republica Moldova. Este cunoscut sub pseudonimul Traianus sau Trajanus. Este laureat al Premiului Național pentru Artă și Cultură pe anul 2016.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării