136
0
Tradiţiile de Paşti, perpetuate de diaspora din Portugalia
136
0

Învierea Domnului Iisus Hristos este pentru fiecare dintre noi prilej de bucurie, de a fi mai buni, mai înţelegători şi mai aproape de tot ce înseamnă credinţă în Dumnezeu.

Tradiţiile de Paşti, perpetuate de diaspora din Portugalia

Chiar dacă sunt departe de casă, moldovenii din Portugalia păstrează obiceiurile frumoase şi se pregătesc de sfintele sărbători aşa cum au moştenit de la părinţi, de-acasă, transmite Știri.md cu referire la trm.md

Anul acesta, pentru conaţionalii noştri din Portugalia, Duminica Paştelui a fost mai deosebită, deoarece, pe lângă cozonacul şi ouăle roşii pe care au avut grijă să le sfinţească la Sfânta Liturghie de Înviere au avut parte şi de un frumos spectacol cu interpreta din Moldova, Adriana Ochişanu.

Evenimentul, cu genericul „Lumină din Lumină”, a fost organizat de Asociaţia „Mioriţa” şi s-a desfăşurat în incinta auditoriului Augusto Cabrita din orăşelul Barreiro.

În deschiderea concertului, copiii Clubului Literar-Dramatic „Moştenitorii” ai Asociaţiei „Mioriţa” au recitat poezii şi au cântat o melodie dedicat sărbătorilor pascale. De asemenea, colectivul artistic de adulţi din cadrul Asociaţiei au interpretat câteva piese sacre. Serbarea a cuprins şi un recital la nai, interpretat de Sergiu Nichitovschi, iar Cristina Petraru a cântat spectatorilor piesa „Hora din Moldova”.

Surpriza evenimentului a fost mult îndrăgita interpretă, Adriana Ochişanu, care a fost întâmpinată în scenă cu pâine şi sare, iar în sală răsunau ropote de aplauze. Artista a venit în faţa publicului cu un program foarte bogat de muzică populară şi uşoară.

Oamenii s-au încins în hore, au dansat şi au cântat împreună cu artista, iar spre final, cu toţii i-au cântat interpretei „La Mulţi Ani” în limba portugheză”, lăsând-o emoţionată şi cu impresii extraordinare.

„Atât de frumos am fost întâlnită. Un spectacol extraordinar. Să-mi cânte publicul în limba portugheză „La Mulţi Ani” este pentru prima dată. Am rămas plăcut impresionată şi am nişte amintiri frumoase. Un spectacol atât de călduros. Am mai susţinut spectacole şi în alte ţări, dar aici am simţit o altă energie. Doresc să le transmit moldovenilor de peste hotare multă sănătate, să nu îşi piardă speranţa în ziua de mâine şi să ştie că sunt aşteptaţi cu mare dor acasă. Acest dor l-am văzut în ochii fiecăruia care era în sală”, a menţionat Adriana Ochişanu.

Oaspeţi de onoare la eveniment au fost reprezentanţi din cadrul Autorităţilor Locale Barreiro, Înaltului Comisariat pentru Migraţie, vice-preşedintele Federaţiei Portugheze a Colectivităţilor de Cultură şi Sport, precum şi primarul localităţii Quinta do Conde.

Citește și
article image
Cum moldovenii din Florida s-au distrat la festivalul...
0
185
article image
Câți bani câștigă operatorii din internetul mobil oferit...
0
195
article image
Judocanul Adil Osmanov a cucerit argintul la Campionatul...
0
67
article image
Noi detalii despre autocarul cu moldoveni implicat în...
0
659