Tradiții și pregătiri pentru iarnă. Oamenii din Opaci fac tizic
Deși toamna abia a început, locuitorii satelor din Republica Moldova se pregătesc deja pentru sezonul rece. În timp ce unii gospodari își fac rezerve de lemne de foc, alții păstrează tradițiile și produc tizic – turtele din bălegar amestecat cu paie, folosite de generații ca sursă de încălzire.

În satul Opaci, raionul Căușeni, mulți gospodari continuă să folosească tizicul, apreciat pentru faptul că arde lent și oferă o căldură comparabilă cu cea a cărbunelui, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
„El dă căldură. Pui beţele şi dacă pui tizic, el ţine până dimineaţă. Îl amestecăm cu paie şi îl punem în formă, aşa se clădește mai bine. Important e să fie bine uscat şi păstrat la dos, ca să nu-l ude ploaia”, explică Tamara Cuciurcă, o locuitoare din Opaci.
Femeia spune că face doar cantitatea necesară, suficientă pentru două ierni, pentru a evita deteriorarea provocată de umezeală sau de rozătoare
În gospodăriile rurale, oamenii folosesc tot ce poate fi combustibil: încălțăminte veche, știuleți, carton sau crengi uscate.
„Tot ce e de foc, tot îngrămădesc la foc. Nu arunc nimic”, mai spune Tamara Cuciurcă.
Pe lângă metodele tradiționale, oamenii se pot aproviziona și cu lemn de foc de la întreprinderile silvice. Agenția Moldsilva anunță că are în stoc peste 227.000 de metri steri recoltați în prima jumătate a anului, disponibili fără restricții.
Un localnic din Căușeni povestește că și-a asigurat deja o parte din necesar: „Am cumpărat o remorcă de lemne și mi l-au tăiat băieții. Ne-am pregătit de pe acum, ca să fim gata pentru iarnă.”
Din toamnă va fi pus în vânzare un nou lot din fondul forestier – circa 152.000 metri steri, ceea ce înseamnă că, pentru sezonul rece, vor fi disponibile aproape 380.000 metri steri de lemn de foc.