main logo
1671

Tradiții și obiceiuri: Cum va fi ultima săptămână de vară

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit până joi, 29 august, Codul Galben de caniculă în toată țara.

Tradiții și obiceiuri: Cum va fi ultima săptămână de vară

Conform meteorologilor, în perioada de referinţă, pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33°C, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Noaptea, mercurul termometrelor va ajunge la 21 de grade Celsius. Totodată, ultima săptămână de vară se arată a fi fără ploi.

De asemenea, rămâne în vigoare şi Codul Galben de secetă hidrologică. Hidrologii atestă secetă în râurile și lacurile din Republica Moldova din cauza lipsei precipitațiilor și a temperaturilor înalte. 

„Solicităm agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă”, reiterează SHS.

În această vară, odată cu emiterea Codului Galben de caniculă, autorităţile au instalat în toată ţara corturi, unde persoanele afectate de arşiţă pot primi îngrijirile necesare. 

În acelaşi timp, medicii atenţionează, în special persoanele în etate, femeile însărcinate, pacienţii cu maladii cardiovasculare, ale aparatului respirator şi alergicii să dea dovadă de prudenţă şi să evite aflarea la soare. 

Pe data de 28 august, creştinii ortodocși de rit vechi vor sărbători Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, eveniment care se regăseşte şi în calendarul meteorologic popular. 

Astfel, această perioadă, spune tradiţia, este considerată a fi potrivită pentru semănăturile de toamnă, iar ciobanii, în ziua de Sfânta Maria Mare, îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite. 

„Oamenii merg la biserică şi se roagă la Fecioara Maria: fetele de măritat pentru un "ursit" bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate. Bătrânii unor sate cred şi în zilele noastre că, dacă în ziua de Sfântă Mărie Mare înfloresc trandafirii, toamna va fi una lungă şi călduroasă”, indică mai multe surse.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării