main logo
734

Tradiția datului cu var, respectată în Chișinău. Ce spun oamenii

O tradiție, care pare să fie respectată și primăvara aceasta, este văruitul copacilor de pe străzile Capitalei.

Tradiția datului cu var, respectată în Chișinău. Ce spun oamenii

Gospodării însă nu se opresc aici și ajung să înălbească bordurile sau capacele de la gurile de canalizare. Primăria municipiului susține că ar fi îndemnat oamenii să nu dea cu var, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

În schimb, locuitorii spun că așa au apucat de la bunei și nu văd nimic rău în asta.

În sectorul Centru am surprins mai mulți lucrători care dădeau cu var copaci, borduri, iar periile au ajuns chiar și pe ghiveciurile pentru flori. Aceștia însă au refuzat să ne vorbească.

Locuitorii Capitalei spun că odată văruit orașul devine mai frumos, mai curat, iar albul ar semnifica puritatea.

Unele persoane asociază văruitul copacilor cu momente din copilărie și perioada sovietică.

Nu toți însă văd cu ochi buni văruitul prin Capitală. Pe rețelele sociale internauții ironizează pe seama acestei metode, pe care o consideră depășită de timp, și aduc exemplul țărilor europene unde nu exista așa ceva. Și primarul general interimar ar fi interzis instituțiilor subordonate să văruiască bordurile sau copacii.

Și în alte localități din țară se practică datul cu var. Într-un caz, renumita linie albă a fost trasată chiar în mijlocul unui drum, improvizând o bordură. Specialiștii în pomicultură spun că văruirea trunchiurilor se face pentru distrugerea ouălor de insecte şi a paraziților care se află în crăpăturile din scoarța copacilor. Totuși, în orașul din România, Timișoara, și în alte câteva orașe din Ucraina văruirea copacilor a fost interzisă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării