main logo
768

Topală răspunde academicienilor privind distrugerea institutelor

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, le răspunde academicienilor AȘM, care au declarat că reforma inițată de MEC vine să distrugă institutele de cercetare, iar decizia s-a luat pe sub masă, fără consultarea Academiei de Științe, care este obligatorie în astfel de cazuri.

Topală răspunde academicienilor privind distrugerea institutelorFoto: captură video

 „Intervenția aceasta este necesară, pentru a asigura siguranța pentru cercetători, și a facilita și a îmbunătăți condițiile de cercetare”, a declarat Topală, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

„Referitor la transparență, eu desfășor consultări cu universitățile și cu institutele de cercetare și cu societatea civilă începând de luni”, a mai adăugat ministrul.

„Discutăm despre această reformă și este un studiu chiar din 2015, publicat pe internet, care prevedea o astfel de intervenție, care prevedea astfel de intervenție, și cu argumentele necesare, care va aduce beneficii atât domeniului de cercetare, cât și domeniului de învățământ superior.

Situația cercetătorilor este în acest moment una dificilă, fiindcă ei sunt angajați pe o perioadă determinată de timp și nu sunt siguri care va fi soarta lor, dacă organizăm încă o dată un asfel de concurs al proiectelor, fără a avea o stabilitate în primul rând în angajarea lor, în conformitate cu Codul Muncii.

De aceea, eu cred că intervenția aceasta este necesară, pentru a asigura siguranța pentru cercetători și a facilita și a îmbunătăți condițiile de cercetare”, a declarat Anatolie Topală.

„Cu privire la vizibilitate, desigur că nu vedem cum va descrește vizibilitatea acestor instituții, din punct de vedere tehnic, noi o să vedem care vor fi intervențiile în actele noastre, astfel încât să nu diminuăm în niciun fel acest aspect, dar universitățile vor fi destul de mari, destul de bine poziționate în clasamentele internaționale și asta va spori și vizibilitatea, și atractivitatea, și posibilitatea de a atrage alte fonduri în proiectele europene și internaționale”, a mai adăugat ministrul.

Referitor la transparență, „noi luni am anunțat o intenție, care este acum în discuții publice, toată săptămâna aceasta am comunicat despre aceste proiect.

Abia ieri noi am publicat proiectul și am intrat în procesul de consultări publice, cu proiectul deja publicat.

De joi se începe oficial procesul de avizare cu ministerele și consultarea publică cu toți cei interesați. Eu desfășor consultări cu universitățile și cu institutele de cercetare și cu societatea civilă începând de luni”, a precizat Topală.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării