main logo
701

Topală de la Educație scapă basma curată. Ancheta internă i-a spălat-o

Agenţia Naţională pentru Curriculum şi Evaluare (ANCE) a reuşit şi în anul curent să impresioneze societatea prin grosimea obrazului.

Anchetă internă: Topală de la Educație scapă basma curatăTopală de la Educație scapă basma curată. Ancheta internă i-a spălat-o. Foto: deschide.md

Beneficiind, anul trecut, de mai bine de două milioane de lei ca fond de salarizare pentru doar şapte angajaţi, ANCE manevrează la ora actuală, în acest scop, aproape 2,5 milioane de lei, ce-i drept deja pentru nouă angajaţi. 

Cu memoria încă vie a incredibilelor gafe din testul de BAC dat anul trecut la fizică, observatorii speră că în anul de faţă, cu mai mulţi bani, Agenţia va reuşi, în fine, să întocmească teste pur şi simplu corecte, scrie deschide.md.

Activitatea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) a creat un scandal uriaș în iulie anul trecut. Atunci când un grup de profesori a sesizat Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC) în legătură cu gafele depistate în testul pentru examenul de BAC la fizică, Parlamentul a dispus comisiei de specialitate – Cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media – să audieze raportul MECC asupra Agenţiei Naţionale pentru Curriculum şi Evaluare (ANCE), autoarea testului cu bucluc. 

Raportul urma să rezume concluziile altor comisii, menite să ia în colimator starea de lucruri de la ANCE. Chiar dacă în cadrul unei ședințe a comisiei parlamentare de resort, desfășurată la 8 noiembrie 2017, atât membrii acesteia, cât și reprezentanții MEEC ne promiteau o audiere amplă în scurt timp, acest lucru nu s-a întâmplat, iar concluziile comisiei menite să analizeze aspectul financiar al ANCE așa și nu au mai fost prezentate public. 

La 8 noiembrie 2017, comisia parlamentară de specialitate a organizat audieri cu privire la rezultatele carențelor depistate la examenele de bacalaureat. Atunci, președintele Comisiei, Vladimir Hotineanu, și reprezentantul ministerului de resort, promiteau că în scurt timp va fi organizată o conferință de presă publică, cu participarea tuturor actorilor implicați în acest subiect, conferinţă în cadrul căreia or fi dezbătute toate neregulile depistate în cadrul ANCE.

După două săptămâni, la 16 noiembrie 2017, ANCE, condusă de Anatol Topală, a organizat o conferință de presă. Dar, în locul dezbaterilor, directorul instituţiei a prezentat un raport final asupra rezultatelor de la Bacalaureat (raport care, culmea, era deja făcut public).

Nici până în prezent Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media din cadrul Parlamentutlui și nici conducerea MECC nu au prezentat concluziile comisiei privind starea de lucruri de la ANCE. Anterior, Deschide.MD a scris despre unele nereguli depistate de această comisie, nereguli ce vizează, în special, salarizarea angajaților.

La o solicitare recentă a portalului deschide.md, șeful Serviciului informare și comunicare cu mass-media al MECC, Ion Mischevca, a precizat că, de fapt, la 15 decembrie 2017, reprezentanții comisiei disciplinare au audiat conducerea și reprezentanții ANCE, iar „neclaritățile pe care inspecția financiară le avea nu au fost probate”.

„Reprezentanții comisiei disciplinare, menite să analizeze atât aspectul administrativ, cât și cel financiar al ANCE, s-au întâlnit cu domnul Topală la 15 decembrie 2017. În urma discuțiilor, s-a ajuns la concluzia că el nu a comis abateri disciplinare și nu au fost aplicate sancțiuni”, a precizat Ion Mischevca. 

Unul dintre rapoartele comisiilor interne care au investigat starea lucrurilor de la ANCE scotea la iveală că ANCE a primit, în anul 2016, aproape două milioane de lei pentru retribuirea propriilor angajaţi. Este vorba de 23 de unităţi, conform statelor de personal. 

Realmente, însă, Agenţia avea atunci doar 7 oameni, care au beneficiat ca atare de 46 la sută din totalul fondului de salarizare. Cei în cauză au ridicat premii unice a câte un salariu de funcţie şi 60 de mii lei în total, cu titlu de suplimente la salarii pentru cumularea de funcţii.

Situația salarizării se repetă, principial, şi în anul curent: ANCE a beneficiat de un fond de salarizare prevăzut pentru 43 de unități, în timp ce are doar 9 angajaţi. Din totalul de 2497400 lei, au fost folosiţi circa 900 de mii (34,65%): 138 de mii de lei pentru premiile unice şi 110 mii de lei, pentru cumularea (sau 28;63% din fondul utilizat).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării