main logo
934

Tofilat: Un intermediar a cumpărat autobuzele și ni le vinde mai scump

Expertul comunității WatchDog Sergiu Tofialt susține că există suspiciuni că un intermediar a cumpărat autobuzele care sunt acum amplasate în Piața Marii Adunări Naționale și le vinde municipiului Chișinău, diferența de bani punând-o în buzunar.

Tofilat: Un intermediar a cumpărat autobuzele și ni le vinde mai scump

În acest sens, Sergiu Tofilat aduce mai multe argumente primul fiind că pe site-ul companiei ISUZU, inscripția căreia se regăsește pe autobuzele plasate în PMAN, nu figurează deloc Republica Moldova, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Figurează producătorul din Turcia, „Anadolu Isuzu” și chiar pe site-ul lui tot nu găsim că această companie care a câștigat tenderul ar fi dealer oficial. Deci, informația aceasta nu se confirmă pe site-ul producătorilor și putem admite că ea nu corespunde realității”, spune Sergiu Tofilat.

În opinia lui, situația care s-a creat în jurul autobuzelor denotă faptul că atunci când există voință politică, autoritățile reușesc să rezolve problemele foarte rapid. 

Sergiu Tofilat atrage atenția că câștigătorul tenderului pentru procurarea autobuzelor este o companie înregistrată în Ciprul de Nord, regiune separatistă. 

De asemenea, expertul menționează termenul restrâns dintre anunțarea câștigătorului tenderului și apariția mijloacelor de transport în capitală. 

În plus, Sergiu Tofilat presupune că aceste autobuze nici nu sunt noi, având în vedere că anii de producere sunt 2017 și 2018, dar prețurile pe care urmează să le plătească municipalitatea sunt ca pentru mijloace noi de transport. 

„Respectiv, există suspiciunea că acest intermediar a cumpărat autobuzele la un preț redus și ni le-a vândut nouă ca noi, iar diferența rămâne pe conturile companiei offshore”, susține expertul.

Alexandru Mihailenco, membru al Freedom Moldova, spune că este nedumerit de ce o companie specializată în IT livrează autobuze în Republica Moldova având în vedere că aceste mijloace de transport nu au display smart, nu merg singure, nu există o tehnologie avansată în aceste autobuze. 

„Au dotări tehnice de bază ca standard și nu ca ceva deosebit”, spune Alexandru Mihailenco.

Jurnalistul Igor Volnițchi susține că există două întrebări la care autoritățile locale trebuie să dea răspunsuri legate de amplasarea autobuzelor în Piața Marii Adunări Naționale: componenta financiară și cea politico-electorală.

Contractul pentru autobuzele de marca ISUZU, expuse în Piața Marii Adunări Naționale, va fi semnat miercuri 20 februarie, dacă celălalt participant la licitație nu va depune până atunci o contestație. 

Municipalitatea Chișinău va procura 31 de autobuze de la „Unipay Danișmanlik Yazilim Teknolojileri” LTD, pe care îl anunță dealer oficial în Republica Moldova al uzinei turcești „ISUZU”.

În spațiul public au apărut discuții aprinse în legătură cu faptul că 25 din cele 31 de autobuze care urmează să fie cumpărate, sunt expuse în PMAN la numai cinci zile după anunțarea câștigătorului tenderului. 

Astfel, din 14 februarie și până pe 24 februarie, autobuzele pot fi văzute în Piața Marii Adunări Naționale. 

Primarul interimar, Ruslan Codreanu, a precizat la o ședință operativă de la Primărie că aceasta este o expoziție organizată de către producător.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării