main logo
1135

Tiraspolul îi va pedepsi pe cei care se plâng în instanțe internaționale

Administrația de la Tiraspol a decis sancționarea penală a persoanelor care vor depune plângeri cu privire la violarea drepturilor omului, adresate „instanțelor naționale străine, inclusiv cele ale Republicii Moldova, sau internaționale”.

Tiraspolul îi va pedepsi pe cei care se plâng în instanțe internaționale

Despre ce aceasta atenționează experții asociației Promo-LEX, care precizează că așa-numitul soviet suprem al regiunii transnistrene a votat în a doua lectură modificări la codul penal local. Astfel, persoanele care se vor plânge la instituțiile străine pe abuzurile comise de reprezentanții structurilor de facto din stânga Nistrului riscă până la 10 ani privațiune de libertate, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Asociația Promo-LEX a publicat un apel la 22 februarie 2022 prin care a solicitat factorilor de decizie, inclusiv Guvernului Republicii Moldova, Misiunii OSCE, precum și partenerilor de dezvoltare să fie întreprinse acțiuni prompte pentru a nu admite promovarea unui „proiect de lege” care ar restrânge dreptul persoanelor aflate în regiunea transnistreană să depună plângeri și demersuri cu privire la violarea drepturilor lor.

În pofida apelurilor și atenționărilor legate de neadmiterea acestui „proiect”, administrația secesionistă l-a aprobat în lectură finală. Potrivit Promo-LEX, acest fapt demonstrează dorința regimului de a institui un sistem de persecutare a persoanelor care vor îndrăzni să se pronunțe asupra violărilor grave ale drepturilor omului în regiune. Acest act intră în disonanță cu declarațiile „oficialilor” din Tiraspol cu privire la cooperarea cu instituțiile străine, precum și ajutorul constant de care beneficiază.

„În contextul actual al războiului declarat de către Rusia, care asigură jurisdicția de facto a regiunii, precum și ieșirea acestei țări din formatele internaționale de respectare a drepturilor omului, instituirea unor măsuri de acest gen de către administrația secesionistă vor izola definitiv regiunea. În consecință, ar exista riscul unor repercusiuni fără precedent în regiune și izolarea definitivă a regiunii”, se menționează într-un comunicat de presă.

Promo-LEX solicită repetat Guvernului Republicii Moldova, precum și instituțiilor partenere să continue efortul de monitorizare a situației drepturilor omului și să încurajeze victimele violărilor drepturilor omului din regiune să comunice faptele ilegale. Totodată, solicită aplicarea măsurilor de presiune care sunt la îndemână pentru a determina renunțarea la aceste măsuri radicale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării