main logo
4328

Tiraspolul este acuzat de destabilizarea situației în Zona de Securitate

Chișinăul acuză Tiraspolul de tentativa de a desfășura patrularea căilor ferate, inclusiv în perimetrul Zonei de Securitate, cu implicarea personalului înarmat cu pistoale. Subiectul respectiv a fost discutat astăzi, 28 septembrie, în cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control.

Tiraspolul este acuzat de destabilizarea situației în Zona de Securitate

Potrivit Biroului politici de reintegrare, în cadrul ședinței, Comandamentul Militar Întrunit a raportat despre deplasarea observatorilor militari în satul Chițcani la 25 și 26 septembrie, unde într-o gospodărie privată au fost identificate fragmente ale unei presupuse rachete. Ulterior, fragmentele au fost evacuate sub controlul geniștilor, transmite Știri.md.

În condițiile în care fragmentele depistate sunt depozitate pe teritoriul necontrolat, delegația de la Chișinău a cerut cercetarea complexă a cazurilor cu implicarea specialiștilor din cadrul autorităților constituționale.

Un alt subiect evidențiat de reprezentanții R. Moldova a constituit cazul îngrădirii dreptului la libera circulație pentru jurnalista Elena Covalenco, care s-a produs la 21 septembrie la unul dintre posturile neautorizate ale structurilor de forță transnistrene.

În acest sens, a fost cerută anularea oricăror restricții în privința acesteia și a altor persoane, lichidând toate barierele în calea liberei circulații în Zona de Securitate, așa cum prevede Acordul din 21 iulie 1992.

Totodată, delegația Republicii Moldova a reiterat necesitatea prezentării de către exponenții Tiraspolului a unor informații pertinente privind circumstanțele incidentului din 7 septembrie curent de la Râbnița, când în urma unor așa-zise „antrenamente” ale structurilor de forță transnistrene cu utilizarea muniției de luptă au fost deteriorați pereții și geamurile unor blocuri de locuit.

Printr-o declarație a delegației Republicii Moldova a fost demascată intenția structurilor de forță transnistrene de a desfășura patrularea căilor ferate, inclusiv în perimetrul Zonei de Securitate, cu implicarea personalului înarmat cu pistoale. Chișinăul a atras atenția Comisiei Unificate de Control că asemenea acțiuni unilaterale vin în contradicție cu documentele operațiunii de menținere a păcii pe râul Nistru și destabilizează situația în Zona de Securitate.

Delegații Chișinăului au cerut Tiraspolului să renunțe la abuzuri și au menționat necesitatea aplicării mecanismelor disponibile la nivelul Comisiei Unificate de Control, Comandamentului Militar Întrunit, observatorilor militari, pentru a asigura controlul în aria de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării