main logo
581

TIR-urile vor putea trece vama mai repede, graţie unei aplicaţii

TIR-urile vor putea trece vama mai repede. Aplicaţia TIR-EPD ce prevede pre-declararea electronică a fost lansată la toate punctele vamale din ţară.

TIR-urile vor putea trece vama mai repede, graţie unei aplicaţii

Aplicaţia este gratuită şi are drept scop reducerea timpului de trecere a frontierei pentru TIR-uri. Aceasta a fost lansată cu sprijinul financiar al USAID, relatează Mesagerv, transmite Știri.md cu referire la Trm.md.

Operatorii economici primesc cu entuziasm introducerea pre-declarării electronice. Ei spun că aceasta va salva timp şi bani.

„O să faciliteze foarte mult timpul care era pierdut anterior la trecerea frontierei. Va fi un proces mai uşor şi mai calitativ. Ne foloseam de aşa sisteme anterior în alte ţări, în Rusia, Ucraina. Acum, la fel, s-a introdus şi în Moldova, sperăm că o sa fie mult mai bine”, spun transportatorii.

Autorităţile susţin că odată cu introducerea electronică prealabilă a datelor, precum itinerarul, tipul şi cantitatea de marfă, numele conducătorului auto, nu va mai fi necesară introducere manuală a acestor date de către ofiţerii serviciului vamal, ceea ce va reduce timpul de perfectare a documentelor doar la 5-10 minute.

De asemenea, posesorii de carnet TIR în format electronic vor beneficia de bandă specială la punctele de trecere a frontierei, ceea ce va duce la fluidizarea traficului la punctele vamale.

„Odată cu prezentarea camionului într-un post vamal fie el de frontieră, fie el post vamal intern, operatorul de transport prezentând actele necesare pentru vămuire, pentru acţiunea concretă, funcţionarul vamal preluând aceste date nu mai este necesitatea să le introducă mecanic in sistemul informaţional al serviciului vamal. Prin accesarea unui buton a pre-declaraţiei electronice care a fost depusă anticipat de către operator, toate datele despre aceasta tranzacţie for fi livrate automat în carnetul electronic al carnetului tir”, a spus specialistul, Vitalie Ceban.

Suportul financiar vine din partea USAID.

De la punerea în funcţiune, pe 18 martie anul curent, au fost perfectate 230 de declaraţii electronice prealabile privind mărfurile transportate în baza Carnetului TIR. Sistemul funcţionează in 38 de state, iar aplicaţia este disponibilă în 27 de limbi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării