main logo
464

Tineri cu dizabilităţi: Dacă eu pot, înseamnă că şi tu poţi

Cinci tineri cu nevoi speciale au participat la Talk Forumul – Autoreprezentare, propunându-şi să inspire societatea prin poveştile lor de viaţă.

Tineri cu dizabilităţi: Dacă eu pot, înseamnă că şi tu poţi

Discursurile acestora au scos în evidenţă probleme legate de accesibilitate, stereotipuri, prejudecăţi şi discriminare, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Aliona Mîrza, tânără din orașul Briceni, care se deplasează cu ajutorul unui scaun rulant, spune că problema accesibilităţii nu trebuie să fie un obstacol în calea implicării şi autopromovării. Mesajul acesteia este: „Dacă eu pot, înseamnă că şi tu poţi!”.

Marina Petrean, tânără cu dizabilităţi din satul Ciobalaccia, raionul Cantemir, a povestit despre lupta cu autorităţile locale pentru a reuşi să schimbe lucrurile în comunitatea ei, confruntare care a luat o altă întorsătură, schimbându-se într-o prietenie şi colaborare strânsă.

Andrei Maranda, tânăr cu dizabilităţi, spune că a reuşit să se angajeze la o întreprindere care prestează servicii de catering datorită insistenței sale. 

„După ploaie, mereu apare soarele!”, a fost mesajul tânărului pentru persoane care trec prin experiențe similare. „Insistenţa trebuie să fie motorul principal al tuturor persoanelor cu dizabilităţi, pentru că fiecare din noi are această forţă interioară”, a mai spus Andrei Maranda.

Cristina Costov, autoarea cărţii „Sunt OM”, o antologie de istorii de viaţă ale persoanelor cu dizabilităţi din Republica Moldova, a apreciat mult discursurile tinerilor, spunând că aceştia sunt o inspiraţie şi o motivaţie pentru fiecare dintre noi, mai ales pentru oamenii fără dizabilităţi.

Iar Xenia Siminciuc, reprezentanta Oficiului ONU pentru Drepturile Omului Moldova, a apreciat înalt implicarea unei mame, Ulianei Leahovici, în susţinerea fiicei sale Iulia, utilizatoare de scaun rulant, în depăşirea barierelor de accesibilitate şi incluziune socială. Familia s-a mutat de la Peresecina la Orhei pentru ca visul fetei de a frecventa liceul şi cursuri de limbă engleză să fie realizat. „Părinţii au un rol foarte important în reuşita copiilor. Doamna Uliana este un exemplu real în acest sens pentru mulţi alţi părinţi care au copii cu dizabilităţi, pentru că fără susţinere, nu reuşesc nici cei mai puternici, nici cei mai talentaţi copii”, a menţionat reprezentanta OHCHR.

Talk Forumul – Autoreprezentare este la cea de-a IV-a ediţie şi este organizat de Centrul Media pentru Tineri. Scopul şi moto-ul evenimentului este: „Dizabilitățile și nevoile speciale nu sunt sentințe, ci doar mici obstacole către imensele noastre vise”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării