main logo
755

Tichete de masă angajaților: Scrisoarea sindicaliștilor pentru Filip

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) solicită autorităților ca la elaborarea proiectului bugetului public național pentru anul 2019 să fie prevăzute resurse financiare pentru acoperirea cheltuielilor ce țin de acordarea tichetelor de masă angajaților din sectorul bugetar.

Tichete de masă angajaților: Scrisoarea sindicaliștilor pentru FilipTichete de masă angajaților: Scrisoarea sindicaliștilor pentru Filip

Mai cu seamă să fie luate în considerație categoriile de personal cu salarii mici din domeniul învățământului, culturii și asistenței sociale, transmite Știri.md cu referire la Unimedia

Despre aceasta se arată în scrisoarea adresată de către Oleg Budza, președintele CNSM, prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip.

„CNSM a salutat și susținut în totalitate adoptarea și promovarea Legii nr. 166 din 21.09.2017 cu privire la tichetele de masă. Implementarea acestei legi a demarat, luând amploare, dar depinde de mai mulți factori, precum posibilitățile angajatorului de a utiliza tichetele de masă, existența operatorilor de tichete de masă, disponibilitatea resurselor financiare etc.”, se arată în scrisoare.

Potrivit Legii, posibilitatea de a beneficia de tichete de masă este prevăzută și pentru angajații din sectorul bugetar. Acordarea tichetelor de masă pentru sectorul bugetar se efectuează la decizia angajatorului din contul alocațiilor prevăzute pentru cheltuieli de personal în anul bugetar în curs.

„Condițiile de acordare a tichetelor de masă de către angajatorii unităților bugetare pot fi stabilite în contractele colective de muncă, actele normative la nivel de unitate, contractele individuale de muncă”, susțin sindicaliștii.

Conform Legii privind tichetele de masă, angajatorul urmează să distribuie salariaților tichete de masă la sfârșitul fiecărei luni, pornind de la numărul zilelor lucrătoare în luna precedentă. Totodată, salariatul urmează să utilizeze un număr de tichete cel mult egal cu numărul zilelor efectiv lucrate. Ele pot fi utilizate exclusiv de către salariat și este interzis schimbul tichetelor de masă contra bani sau diminuarea salariului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării