main logo
1049

The Economist: Starea democraţiei din Moldova se înrăutăţeşte an de an

Starea democraţiei din Republica Moldova se înrăutăţeşte de la an la an, ţara noastră și în 2018 a fost catalogată drept o țară cu un „regim hibrid” înregistrând o ușoară scădere în Indicele Democraţiei publicat de The Economist.

The Economist: Starea democraţiei din Moldova se înrăutăţeşteIndexul democrației 2018. Moldova a înregistrat o ușoară scădere

Astfel, scorul țării noastre fiind 5,85 din 10 puncte posibile, în scădere cu 0.09 față de 2017, transmite Știri.md cu referire la tv8.md

În scorul global  Moldova s-a clasat pe poziția 79, România ocupă locul 66, fiind calificată drept o „democraţie defectuoasă”, Ucraina – pe locul 84, în categoria regimurilor hibride.

Primele țări în clasamentul mondial al democraţiei sunt: Norvegia, Islanda, Suedia, Noua Zeelandă, Danemarca.  La coada clasamentului se situează țări cu regim autoritar, ultimele cinci fiind: Ciad, Republica Africană Centrală, Republica Democratică Congp, Siria și Coreea de Nord.

În clasament sunt studiate starea democrației în 165 de state independente și două teritorii. 

Țările sunt ierarhizate în funcţie de scorul obținut în cinci categorii generale: alegeri libere şi corecte, libertăţi civile, funcţionarea guvernului, participare politică şi cultură politică. 

În funcție de scor, fiecare țară este ea însăși clasificată ca fiind una dintre cele patru tipuri de regim: democrația deplină; democrație defectuoasă; regim hibrid; și regim autoritar.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării