main logo
3075

Testele de clasa a IX-a, verificate cu ajutorul AI? Ce spun autoritățile

Directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov, a anunțat că pentru prima dată, instituția a utilizat inteligența artificială (AI) în procesul de corectare a testelor naționale.

Testele de clasa a IX-a, verificate cu ajutorul AI? Ce spun autoritățileImagine simbol

În cadrul unei podcast marca Europalibera.org, Lilia Ivanov a declarat că în 2025, toate testele de absolvire a clasei a IX-a, peste 100.000 de lucrări, au fost verificate centralizat, la Chișinău, în cadrul unei reforme menite să sporească obiectivitatea și credibilitatea procesului de evaluare. În paralel, punctajul acordat de comisiile naționale a fost verificat cu ajutorul unei aplicații AI, în special pentru itemii cu răspuns unic, transmite Știri.md.

Decizia de a centraliza corectarea lucrărilor vine în contextul suspiciunilor apărute în anii precedenți privind posibila umflare a notelor la nivel raional. Această discrepanță era reflectată și de rezultatele testelor internaționale PISA, potrivit cărora jumătate dintre adolescenții de 15 ani au competențe minime la lectură și științe, iar situația la matematică este și mai gravă.

Ca urmare a acestor schimbări, rata de promovare a examenului de absolvire a gimnaziului a scăzut în 2024 la 88%, comparativ cu 95% în anul precedent. Potrivit șefei Agenției, rezultatul putea fi și mai slab, dacă nu intervenea un program special de mentorat, prin care profesori și liceeni din clasele superioare i-au sprijinit pe absolvenții de gimnaziu în pregătirea pentru examene.

În contrast cu rezultatele mai slabe de la gimnaziu, examenul de bacalaureat din 2025 a adus o serie de performanțe notabile. Un număr record de 89 de liceeni au obținut numai note de 10, depășind recordul de anul trecut (57 de elevi).

„Acești elevi au muncit enorm, media de 10 pe linie a fost ținta lor încă din prima zi de liceu”, a precizat Ivanov.

Ea a subliniat și efectele pozitive ale măsurilor de integritate introduse în sistem, precum camerele de supraveghere la BAC, care au redus drastic tentativele de fraudă.

Referindu-se la viitorul AI în educație, Lilia Ivanov a spus că Moldova va analiza atent exemplele altor țări pentru a decide cum poate fi utilizată această tehnologie în sprijinul cadrelor didactice și al elevilor.

„Nu trebuie să ne temem de inteligența artificială. Este exact ca o carte – trebuie să ne învățăm să o citim”, a conchis directoarea Agenției pentru Curriculum și Evaluare.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării