main logo
10155

Teroare într-un sat: Mașini ciuruite, case în flăcări și oameni fugăriți

Cel puțin 30 de persoane din satul Vulcănești din raionul Nisporeni și-au abandonat casele, fiind nevoite să apuce calea pribegiei.

Teroare într-un sat: Mașini ciuruite, case în flăcări și oameni fugăriți

Oamenii au fost izgoniți din sat, după ce o rudă de-a lor l-a împușcat pe un consătean, transmite Știri.md cu referire la Anticoruptie.md.

Pentru că autoritățile locale nu se prea implică în soluționarea problemelor din această localitate, romii își fac singuri dreptate, după legea lor. 

Casele celor izgoniți au fost vandalizate, incendiate, iar oamenilor le este frică să se apropie de sat, de răzbunarea rudelor bărbatului ucis. 

Autoritățile locale au reacționat doar după ce reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova au început să investigheze cazul. 

Vulcănești face parte din comuna Ciorești, raionul Nisporeni, și numără puțin peste 1.000 de locuitori, majoritatea fiind de etnie romă. 

Oamenii care trăiesc aici se conduc de niște legi nescrise ale comunității romilor, care permit izgonirea din localitate a rudelor unui membru al comunității dacă acesta este învinuit de omor. 

Un caz similar a avut loc, în aceeași localitate, în anul 1993. Atunci un bărbat a fost ucis de către un consătean de-al său. 

Deși asasinul a fost condamnat și a făcut ani grei de închisoare, așa-zisa judecată a romilor i-a condamnat și pe rudele asasinului, alungându-i din sat. 

Atunci aproape jumătate din romii de la Vulcănești au fost impuși să-și părăsească casele și li s-a interzis să mai revină înapoi. 

Gospodăriile au trecut în posesia rudelor celui ucis, iar cei izgoniți au fost nevoiți să înceapă de la zero pe alte meleaguri.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării