main logo
7258

Țeapa concertelor dubioase ale escroacelor grațiate de Lupu și Voronin

Condamnate la ani grei din pușcărie, dar eliberate prin ordine prezidențiale. Este vorba de două femei, care au fost judecate pentru escrocherii în proporții deosebit de mari, iar acum se ocupă de caritate, iar banii dispar în mod misterios.

Țeapa concertelor dubioase ale escroacelor grațiate de Lupu și Voronin

Rodica Gheorghiță și Larisa Focșa au intrat în vizorul presei la începutul lunii mai 2012, când Ziarul de Gardă, în cadrul unor investigații, a vorbit despre condamnații pentru crime grave care au fost grațiați prin decrete prezidențiale, transmite Știri.md.

În primul articol se vorbește despre Larisa Focșa, o femeie condamnată la 13 ani și 6 luni de închisoare pentru escrocherie. 

Deși a fost închisă în 2005, pe 4 iulie 2011 femeia a fost eliberată printr-un decret prezidențial semnat de Marian Lupu.

De menționat că deținuta nu s-a aflat în penitenciar jumătate de termen, cum se stipulează în Regulamentul de Grațiere. 

Rodica Gheorghiță, condamnată la fel pentru escrocherii, a fost grațiată printr-un ordin prezidențial semnat de Vladimir Voronin, însă din motive necunoscute, datele din dosar, dar și perioada aflării persoanei deținute în penitenciar nu sunt publice nicăieri. 

Am încercat să obținem un răspuns de la Serviciul Cetățenie și Grațieri al Președinției Republicii Moldova, însă ni s-a spus că datele solicitate sunt confidențiale, confirmându-ne doar că Rodica Gheorghiță a fost grațiată în partea neexecutată a pedepsei, cu aplicarea unui termen de probă de patru ani. 

Afacerea fructuoasă a celor două ex-deținute grațiate 

La doar patru luni de la eliberarea Larisei Focșa a fost înființată Asociaţia Obştescă Centrul de Ajutorare a Persoanelor Aflate în Dificultate “Sandra”, condusă de Larisa Focșa și Rodica Gheorghiță. 

Scopul acestei asociații era promovarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor aflate în dificultate prin asigurarea unui minim material, iar cele două femei organizau concerte caritabile în țară, susținând că banii vor ajunge la spitale și la copiii bolnavi, asta însă nu s-a întâmplat.  

Pentru a organiza concerte și a chema mai multe vedete, femeile împrumutau bani de la prieteni, cunoscuți. 

Mai multe surse au declarat pentru ȘTIRI.MD că prin înșelăciune, cele două femei ar fi luat peste 300.000 de lei de la 5 persoane din anturaj, sub pretextul de a plăti onorariile vedetelor, iar după concert să fie banii întorși.

Până în prezent persoanele nu și-au primit niciun ban înapoi, iar printre părțile vătămate, care au solicitat să le fie păstrat anonimatul, se află persoane care riscă să rămână fără apartament din cauza creditelor luate din încredere pentru Focșa. 

Victimele s-au adresat la Procuratura Generală, la Poliție, însă susțin că nu este inițiată nici măcar o anchetă, în condițiile în care cele două ex-deținute continuă să organizeze concerte în întreaga țară. 

Asociația “Sandra” a fost modificată în octombrie 2014, fiind transformată în Centrul Filantropic “Steaua de Cristal”, care avea aceleași principii ca și AO “Sandra”. 

Pe lângă asociația dată, Focșa și Gheorghiță înființează și Asociația Obștească “De la inimă la inimă”, care are scopul de a susține copiii talentați din raioanele țării, însă nu este clar dacă fac acest lucru, activitatea asociației nefiind transparentă. 

Concerte din bani necunoscuți și artiști vestiți 

Reporterul redacției ȘTIRI.MD a mers la un concert organizat pe 4 martie 2019 la Palatul Feroviarilor din Chișinău, pentru a analiza modalitatea de desfășurare a concertului. 

Unicii organizatori erau Rodica Gheorghiță și Larisa Focșa, ajutați de prezentatoarea Diana Josu-Braniște.  

La eveniment au evoluat artiști precum Ian Raiburg, Ansamblul Etnofolcloric “Plăieșii”, dar și artistul din România Benone Sinulescu. 

Circa 400 de persoane au fost prezente la concert, însă biletele nu au fost însoțite de niciun bon fiscal, iar organizatoarele susțin că tot ce fac e din bani proprii. 

Totodată, Gheorghița ne-a spus că în raioane vin mult mai mulți oameni la concerte. 

La insistența reporterului nostru de a fi eliberat bonul fiscal pentru biletul procurat, Rodica Gheorghiță a oferit un bon eliberat de Centrul Filantropic “Steaua de Cristal”, chiar dacă evenimentul era organizat de AO “De la inimă la inimă”. 

Gheorghiță a declarat că asociația este independentă și nu este susținută de niciun partid sau asociație comercială, confirmându-ne că unicii organizatori și membri ai celor două asociații sunt Rodica Gheorghiță și Larisa Focșa. 

„În fiecare raion unde ne ducem avem persoane care ne ajută cu vânzarea biletelor. Nu fiecare om poate să vândă bilete. În toată ziua noi plecăm la nord, prin țară”, a declarat Gheorghiță. 

Totodată, cofondatoarea asociației nu a putut să ne spună de unde are bani pentru concerte, nici măcar de unde vin ideile pentru astfel de acțiuni. 

Au dispărut cu banii pentru concert

Un alt concert, planificat pentru data de 10 martie 2019, la Casa de Cultură a raionului Anenii Noi, a fost anulat din motive necunoscute. 

Sute de oameni au procurat bilete de 150 lei unitatea, iar acum stau doar cu o foaie expirată în mână și cu bani pierduți. 

Am încercat să discutăm cu directorul secției cultură a raionului Anenii Noi, Vasile Moroșanu, însă acesta ne-a confirmat că spațiul a fost dat în chirie, iar din ce motiv a fost anulat concertul și de ce nu sunt întorși banii înapoi nu cunoaște. 

Nici Consiliul Raional Anenii Noi nu a putut să ne spună câte concerte au fost organizate din 2016 până în prezent de către Centrul Filantropic “Steaua de Cristal” și AO “De la inimă la inimă”, invocând că vor face ședințe și ne vor răspunde, însă de 2 luni de zile nu au inițiat nicio anchetă de serviciu. 

Sursele ȘTIRI.MD au declarat că directorul secției cultură a raionului Anenii Noi, Vasile Moroșanu, ar fi în relații bune cu Gheorghiță și Focșa și le-ar ajuta cu concertele, având și el bani din organizare și vânzare, de cealaltă parte, Moroșanu neagă că ar avea vreo legătură cu persoanele vizate.

Pentru că în nenumărate rânduri nu ni s-a răspuns la sesizări, ȘTIRI.MD l-a sesizat pe Alexandru Jizdan, ministru în exercițiu și deputat ales în Parlament din partea raionului Anenii Noi. 

Totodată, a fost sesizată și Procuratura Generală, pentru a investiga cu ce se ocupă Centrul Filantropic “Steaua de Cristal” și AO “De la inimă la inimă”, dar și unde se duc banii. 

Foto: Bilete vândute la concertele din Anenii Noi

Fiscul a luat apă în gură 

La 27 februarie 2019 ȘTIRI.MD a trimis o solicitare către Serviciul Fiscal de Stat pentru a afla dacă Centrul Filantropic “Steaua de Cristal” este plătitor de impozite și dacă a fost sau nu amendat. 

În răspunsul venit de la Fisc se menționează că până în prezent organizația respectivă nu a achitat niciun impozit, fapt pentru care în 2018 a fost amendată, fără a fi menționat suma amenzii. 

Sursele ȘTIRI.MD au declarat că este vorba despre 3 milioane de lei. 

Într-o solicitare repetată, am cerut informații despre motivul amendării, ce încălcări au fost depistate, dar și ce pedeapsă pe lângă amendă a fost impusă, însă de această dată, responsabilii de la Fisc au declarat că s-au adresat la toate organele de drept pentru a vedea dacă informația solicitată de noi să nu fie în detrimentul intereselor legale, iar cu un răspuns la solicitare vor interveni ulterior. 

La aproape două luni de la sesizare, Serviciul Fiscal de Stat nu a putut să vină cu niciun răspuns, declarând că așteaptă răspuns de la organele legale. 

Între timp, turneul de primăvară al AO “De la inimă la inimă” a luat sfârșit, pe unde au fost concerte, pe alocuri nu… 

Prezentatoarea concertelor, Diana Josu-Braniște a declarat pentru ȘTIRI.MD că nu are pretenții față de cele două organizații și că a fost remunerată la timp atât ea, cât și artiștii.

Rodica Gheorghiță nu a mai fost de găsit la telefon pentru a răspunde la acuzații și a specifica când va întoarce banii pentru concertul care nu a avut loc. 

Material realizat cu suportul Mișcării Obștești "StopHam Moldova".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării