main logo
422

Teama agricultorilor. Fermierii spun că, în lipsa ploilor, riscă să piardă roada

Agricultorii din ţară sunt îngrijoraţi de secetă. Ei spun că, dacă în următoarele zile nu vor cădea ploi, o parte din roada lor ar putea fi compromisă.

Teama agricultorilor: Fermierii riscă să piardă roada în lipsa ploilorTeama agricultorilor: Fermierii riscă să piardă roada în lipsa ploilor

Meteorologii nu le aduc, însă, veşti îmbucurătoare. Potrivit lor, în următoarele zile precipitaţii însemnate nu se prevăd. În prezent, în toată ţara este cod galben de secetă hidrologică, iar specialiştii recomandă agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă, transmite Știri.md cu referire la Prime.md

Gheorghe Tiholaz din satul Cimişeni, raionul Criuleni, creşte mai multe culturi agricole pe un teren de 800 de hectare. Fermierul spune că, din cauza secetei, cel mai mult au de suferit grâul, orzul, porumbul şi floare-soarelui.

"Iată când luăm pământul şi îl strângem aşa în mână, el nu se ţine deloc. Când are apă el se ţine la un loc. Acum roada poate fi diminuată cu o tonă, o să fie trei în loc de patru", a spus agricultorul Gheorghe Tiholaz.

Agricultorul spune că lipsa ploilor ar putea afecta şi recolta de boabe.

"Aici dacă a ieşit în două faze, asta o să se coacă şi va fi coaptă, dar asta va fi verde, asta dacă va ploua. Dar dacă nu va ploua, asta o să fie ceva roadă, dar asta n-o să fie deloc. Cam 10, chiar dacă nu 20 sau 30 de procente din roada de aici este deja diminuată pentru că e cultură de primăvară", a zis agricultorul Gheorghe Tiholaz.

Potrivit fermierului, dacă în următoarele cinci zile nu vor cădea ploi, în jur de 30 la sută din roada sa ar putea fi compromisă. Meteorologii anunţă că luni se aşteaptă precipitaţii, însă acestea vor fi slave şi nu vor soluţiona problema agricultorilor.

"În cazurile acestea, apa este doar de uz pentru asigurarea sistemelor de apeduct, canalizaţie şi sanitarie. Numai nu pentru irigare.Toţi agenţii economici sunt rugaţi să treacă la un regim mai econom a reurselor acvatice", a spus şeful Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Valeriu Cazac.

Codul galben de secetă hidrologică este valabil până în data de 11 iunie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării