main logo
4112

Țările din UE în care ieși mai repede la pensie. Pe ce poziție e Moldova

Definițiile vârstei legale de pensionare variază de la o țară la alta. Există practici diferite în fiecare țară în funcție de tipul de pensie.

Țările din UE în care ieși mai repede la pensie. Pe ce poziție e Moldova

De la 1 iulie 2022 în Republica Moldova a intrat în vigoare noua vârstă standard de pensionare pentru femei, și anume 60 de ani care însă se va ridica treptat pentru a ajunge la 63 de ani până în 2028, la paritate cu a bărbaților, transmite Știri.md cu referire la bani.md.

Vârsta standard de pensionare pentru bărbați este deja de 63 de ani, cu un stagiu complet de cotizare de 34 de ani. Pentru femei, stagiul de cotizare este de 33 ani ani dar din 1 iulie 2024, va fi tot de 34 de ani, ca la bărbați.

Casa Națională de Asigurări Sociale din Republica Moldova a introdus și o nouă categorie de pensie – pensia anticipată pentru carieră lungă, care se acordă persoanelor cu o activitate mai lungă decât stagiul necesar prevăzut la pensiile pentru limită de vârstă. Bărbații se vor putea pensiona anticipat dacă au 39 de ani de stagiu contributiv, iar femeile 35 de ani și șase luni. Numărul pensionarilor din Republica Moldova s-a redus cu 8,2 mii la începutul lunii aprilie 2023, la 672,2 mii. La 1 aprilie, pensiile au fost indexate cu 15%, iar pensia medie a crescut cu aproape 547 de lei și a depășit 3 185 de lei.

Dintre toate țările europene, în Turcia oamenii se pensionează cel mai repede, respectiv la 52 de ani pentru bărbați și 49 pentru femei.

Vârsta actuală de pensionare este de 65 de ani sau mai mult în majoritatea țărilor europene în care sunt disponibile date OCDE. Dintre statele membre ale UE, Grecia, Italia, Luxemburg și Slovenia au cele mai mici vârste actuale de pensionare, cu 62 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei, conform Euronews. Cu excepția Turciei, vârsta minimă actuală de pensionare în Europa este de 62 de ani pentru bărbați și de 60 de ani pentru femei.

Republica Moldova nu este inclusă în clasament, însă dacă ar fi prezentă în top ar fi printe ultimele state din Europa de rând cu Malta cu cea mai joasă vârstă de pensionare.

Current retirement ages (2020*)

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării