main logo
522

Tarifele pentru serviciile prestate de avocați și notari, revizuite

Consolidarea autoadministrării, independenței și responsabilității profesiilor conexe justiției (avocat, notar, mediator, executor judecătoresc, expert judiciar, administrator autorizat şi traducător/interpret) constituie un element esențial al Strategiei de dezvoltare a sectorului justiției pentru 2019-2022.

Tarifele pentru serviciile prestate de avocați și notari, revizuiteTarifele pentru serviciile prestate de avocați și notari, revizuite

În proiectul documentului se menționează că, în prezent, există mai multe deosebiri în ceea ce privește modul de organizare și de accedere în profesie, precum și de responsabilizare, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md

La fel, regimul fiscal, de asigurări sociale, asistență medicală aplicabil reprezentanților profesiilor conexe sistemului justiției rămâne a fi un subiect controversat.

Autorii proiectului consideră că este necesar de a se asigura o unificare a regulilor pe acest segment, iar soluțiile legislative aprobate în ultima perioadă nu răspund necesităților și posibilităților reprezentanților profesiilor juridice.

În proiect se mai menționează despre lipsa pentru unele profesii a unor metodologii clare de formare a tarifelor pentru serviciile prestate, iar pe alocuri lipsa cuantificării acestora, ceea ce constituie o problemă atât pentru beneficiarii acestor servicii, cât și pentru prestatori.

Astfel, autorii proiectului Strategiei consideră necesară stabilirea tarifelor într-un mod transparent și justificabil pentru a exclude elementul arbitrar. Un alt element considerat esențial pentru fortificarea profesiilor conexe justiției și afirmarea reprezentanților lor este consolidarea independenței reprezentanților acestora.

Autorii menționează că ultimele tendințe de intimidare și presiune asupra avocaților și executorilor judecătorești sau de asociere/identificare a acestora cu clienţii lor sunt contrare imperativului apărării demnității umane și principiului independenței profesionale, urmând a fi eradicate.

În aceste circumstanțe, în proiectul documentului strategic au fost menționate următoarele domenii principale de intervenție:

  • unificarea aspectelor de organizare și responsabilizare a profesiilor conexe justiției;
  • consolidarea independenței reprezentanților profesiilor conexe justiției;
  • îmbunătățirea sistemului contributiv/de garanții sociale;
  • stabilirea unor reguli clare de formare a tarifelor pentru serviciile prestate.

În baza acestor domenii de intervenție sunt așteptate următoarele rezultate:

  • criterii de organizare a profesiilor conexe justiției unificate;
  • mecanisme de asigurare a independenței reprezentanților profesiilor conexe justiției instituite;
  • sistemul de impozitare și garanții sociale îmbunătățit;
  • tarifele pentru serviciile prestate reglementate/revizuite.

Proiectul Strategiei de dezvoltare a sectorului justiției pentru anii 2019-2022 se află la etapa consultărilor publice, iar Planul de acțiuni se află încă în proces de elaborare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării