21 noi, 2020 14:52
952
1

Taraclia împlinește 80 ani de la fondarea regiunii: Mesajul lui Chicu

21 noi, 2020 14:52
952
1

Astăzi, raionului Taraclia împlinește 110 ani de la formarea unității teritorial-administrative, 80 ani de la fondarea regiunii și 40 de ani de la reorganizarea acesteia.

Taraclia împlinește 80 ani de la fondarea regiunii: Mesajul lui Chicu

Cu acest prilej, în centrul orașului Taraclia a avut loc inaugurarea monumentului edificat în memoria lui Ivan Berov – fostul primar care a stat la baza formării raionului Taraclia, iar la eveniment au participat mai mulți oficiali, printre care președintele în exercițiu și premierul, transmite Știri.md

„Aducem un omagiu bulgarului basarabean, care rămâne și astăzi o figură remarcabilă pentru administrația publică locală și locuitorii raionului Taraclia. Acest lucru ne vorbește despre demnitatea poporului bulgar, care știe să păstreze și să venereze cu sfințenie valorile, victoriile și realizările stramoșilor lor”, a declarat Ion Chicu.

Ceremonia oficială a continuat cu întrunirea conducerii raionului, deputați, reprezentanți ai corpului diplomatic, printre care Ambasadorul Bulgariei la Chișinău, și locuitori. 

Ion Chicu a felicitat oamenii din regiune cu ocazia sărbătorii și a menționat că raionul Taraclia este recunoscut ca fiind centrul comun al tuturor bulgarilor din Republica Moldova.

Prim-ministrul a precizat că în discuția sa recentă cu omologul său bulgar, Boiko Borisov, a fost abordat subiectul legat de activitatea și dezvoltarea Universității de Stat „Grigore Țamblac” din or. Taraclia. 

Partea bulgară a asigurat sprijinul său pentru dezvoltarea, în comun, a acestei instituții. Pe această cale, premierul a mulțumit Guvernului bulgar pentru suportul oferit țării noastre și a exprimat speranța pentru continuarea parteneriatului.

Șeful Guvernului a menționat prioritățile Executivului pentru dezvoltarea economiei la nivel național și regional, care vor determina creșterea asistenței sociale pentru toți cetățenii. De aceea, Guvernul este focusat pe implementarea proiectelor de infrastructură, care au continuat chiar și în acest an dificil. 

„Suntem obligați să continuăm și în anii următori proiectele de reconstrucție a drumurilor, aprovizionare cu apă și canalizare, susținere a sectorului IMM, precum și dezvoltarea platformelor industriale multifuncționale. Toate acestea nu sunt promisiuni, dar sunt proiecte reale pe care le-am inițiat. 

Obiectivul lor comun este crearea condițiilor decente de trai și de activitate economică în regiuni, precum și crearea condițiilor atractive pentru angajarea tinerilor”, a spus premierul, precizând că pentru anul 2021 în buget sunt prevăzute mijloace pentru continuarea proiectelor de infrastructură în țară.

De asemenea, în anul viitor, Guvernul va întreprinde mai mule măsuri care au drept scop crearea locurilor de muncă. Astfel, antreprenorii care vor oferi loc de muncă persoanelor revenite de peste hotare, vor primi faclilități fiscale la plata impozitelor pentru salarii ale acestor angajați pentru o perioadă de 12 luni. 

„Migrarea cetățenilor noștri peste hotare este o problemă mare și noi trebuie împreună să ne gândim cum să menținem tinerii noștri acasă, în Republica Moldova”, a spus Ion Chicu.

Președintele raionului Taraclia, Ivan Paslari, a apreciat conlucrarea cu autoritățile publice centrale și a menționat că au fost implementate zeci de proiecte de infrastructură, cu susținerea Guvernului și a partenerilor externi. 

De asemenea, în acest an a fost reparată Secția de boli infecțioase a spitalului raional cu contribuția financiară oferită prin intermediul Ambasadei Bulgariei.

În cadrul evenimentului, prim-ministrul a vizitat expoziția de arte plastice din incinta Casei de Cultură și standurile amenajate în stil național bulgar. În raionul Taraclia locuiesc peste 42 mii de persoane, dintre care 60% sunt de etnie bulgară.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter